Datum objave: 15. Rujan 2012

Otvoren Memorijalni centar "Faust Vrančić" u Prvić Luci

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč jakoj kiši koja je uzvanike na svečanost otvaranja Memorijalnog centra "Faust Vrančić" pratila od početne luke, Vodica,  do završetka svečanosti, taj je centar sinoć otvoren, pod kišobranima, na  glavnom trgu u Prvić Luci.  Prema prvim dojmovima ispunio je očekivanja svih koji su u tom projektu sudjelovali. 

Projekt  su prije deset godina incirali dr Vladimir Lučev i Ivan Nimac zbog ljubavi prema Prvić Luci i želje da se taj otok, na kojem je  Faust Vrančić pokopan, ali i Šibenik i Šibensko - kninska županija, oduže tom renesansnom izumitelju, inovatoru, jezikoslovcu, diplomatu, polihistoru.  

Vrijedan  je  oko 1.3 milijun  eura, a  proveo ga  je Grad Vodice u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Vodica. Najvećim djelom, s 960 000 eura, sufinancirala ga je Europska unija. 

Na svečanosti otvaranja govorili su  njegova ekselencija Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj,  Venko Čurlin,  pomoćnik ministra regionalnog razvojakoji se baš i nije proslavio istupom, potom šibensko - kninski župan Goran Pauk i  Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Grada Vodica, a blagoslovio ga je šibenski biskup Ante Ivas koji je istaknu da je Faust Vrančić prije svega bio duhovni čovjeka, čovjek vjere koji je širi ljubav prema hrvatskom narodu ali i cijelom  čovječanstvu i da je to njegova najveća vrijednost. Svi govornici su istaknuli kako  otvaranje tog memorijalnog centra ima i gospodarski značaj jer se od njega očekuje da privuče puno veći broj turista na Prvić što bi trebalo stvoriti uvjete za  poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta na tom otoku što je krajnji cilj. 

U prizemlju Memorijalnog  centara nalaze se makete izuma Fausta Vrančića i detalji o njegovom životu, a u vanjskom dijelu su izloženi njegovi glavni izumi  u prirodnoj veličini - viseći most, mlin za masline i čuveni  padobranac. Makete koje se sada nalaze u tom centru izradio je inicijator njegovog osnivanja dr Vladimir Lučev, ali one , kako smo doznali, ne ispunjavaju kriterije muzealske struke, pa su naručene nove koje će ih uskoro zamijeniti. Dr Lučev, inače dječji kirurg u šibenskoj Općoj bolnici,  od kojeg je sve krenulo izjavio nam je da je vrlo zadovoljan otvaranjem tog memorijalnog centra i da je te svoje makete poklonio Centru te da o tomu što će  se njima dalje događati ništa ne zna. 
Uz muzejski prostor ostatak unutarnjeg prostora bit će iskorišten za ugostiteljsku djelatnost, suvenirnicu i prodavaonicu. 

Izgradnja Memorijalnog centra "Fausta Vrančića" bila  je praćena i nesuglasicama sa župnikom  don Božom Škemberom koje, po svemu sudeći nisu do kraja izglađene. No u svom govoru gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev, osim što je poimenice nabrojala  zaposlenike  svih županijski služba i institucija koje su pridonijele  otvaranju tog centra, od Ureda za prostorno uređenje  do Regionalnog centra za razvoj, ispričala se i zbog nesuglasica koje su pratile taj projekt.

Iz kategorije: Vijesti