Datum objave: 14. Rujan 2012

Živi sat povijest za šibenske gimnazijalce na šibenskom mostu

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudionici rujanskog rata u Šibeniku i obrane šibenskog mosta, svjedočili su danas, na šibenskom mostu, maturantima šibenske gimnazije o tim danima ponosa i slave, u sklopu programa obilježavanja 21. godišnjice rujanskog rata koji je nastavljen danas. O tom čuvenom podvigu pa i o korespodenciji  s tadašnjim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom,  govorili su  na  izravan i  slikovit način general Mate Viduka, tadašnji zapovjednik 113. brigade sada umirovljeni general, Nikola Vukošić, tadašnji zapovjednik policijskih snaga,  pukovnik Ante Ković te Damir Gracin, tadašnji topnik na šibenskom  mostu, a sada profesor u šibenskoj Ekonomskoj škol. Nakon toga su šibenski gimnazijalci posjetili i kapelicu podignutu poginulom branitelju Marinku Kardumu koji je poginuo na šibenskom mostu.

Župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Željko Šimunac i Zoran Smolić položili su jutros  vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Trgu Andrije Hebranga i kod kapelice na šibenskom mostu i na taj način odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata glasno su iščitana imena svih branitelja koji su u temelje Domovine ugradili svoje živote, a zajednički vijenac u ime žitelja Šibensko-kninske županije položili su Ines i Šime Nimac, djeca poginulog branitelja.

Uz molitvu svećenika, mirozov trube i policijsku počasnu desetinu, vijence su položili i izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradova, općina, Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, policije, vojske, HRM-a te političkih stranaka. Saborski zastupnik Franko Vidović odao je počast poginulim braniteljima i zapalio svijeće u funkciji izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.


Zamjenik župana Zoran Smolić položio je vijenac i zapalio svijeću u Dragišićima, zajedno  s braniteljskim udrugama i gradonačelnicom Grada Vodica Brankom Juričev Martinčev.

U Pakovom Selu i Unešiću vijenac jsu položili zamjenik župana Željko Šimunac te izaslanstva braniteljskih udruga, Grada Drniša i Općine Unešić.


Večeras će  u Knjižari Matica u Šibeniku  u 20.00 sati biti promovirana knjige Ante Nazora „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“, a osim autora o značenju bitke za Šibenik govorit će i Nikola Vukošić tadašnji zapovjednik policije. 

Iz kategorije: Vijesti