Datum objave: 14. Rujan 2012

BURNUM:Europska premijera „vremeplova“ na iPhone uređajima

Diana Ferić
Diana Ferić

3D šetnja virtualnim rekonstrukcijama arheoloških lokaliteta i povijesnih objektima  koja se uključuje čim posjetitelji koji imaju iPhone i iPad uređaje priđu njihovim današnjim ostacima i trenutno ih pretvara u „vremeplov“ prvi će puta u Europi biti prezentirana danas u 11 sati u Gradskom muzeju u Drnišu. Riječ je o zajedničkom projektu Gradskog muzeja Drniš i Odjela za arheologiju Sveučilišta u Bologni kojim se korištenjem modernih tehnologija na spektakularan način oživljava povijest. Jedan od prvih objekata kojim će se moći „šetati“, u kojega će biti moguće „ući“ i razgledati iz svih kutova, a izgledat će onako kakav je bio kada je izgrađen, bit će znameniti burnumski rimski vojni amfiteatar kod Ivoševaca.

Suradnja drniškog muzeja i bolognskih areheologa

Software i 3D simulacije izradili su talijanski informatičari u suradnji drniškim muzejom i bolonjskim sveučilištem. 'Takav način prezentacije arheoloških lokaliteta i povijesne baštine nije primijenjen još nigdje u Europi. Dovoljno je uključiti svoj iPhone i iPad uređaj pored, recimo, ostataka neke ranokršćanske crkve. Uređaj odmah prepoznaje lokaciju i počinje prikazivati njenu virtualnu rekonstrukciju. Počinje „šetati“ oko nje ili je prikazivati iznutra ali tako da „posjetitelj“ sve vidi s točke na kojoj se trenutno nalazi. Kod objekata koji su se kroz povijest mijenjali moguće je izabrati njegovo „razgledavanje“ u željenom razdoblju.', kazao nam je Joško Zaninović, direktor Gradskog muzeja Drniš.

Ovakav revolucionarni način prezentacije arheoloških lokaliteta i povijesnih objekata bilo je moguće primijeniti na rimskom vojnom amfiteatru u Burnumu zahvaljujući tijesnoj suradnji stručnjaka drniškog muzeja i bolonjskog sveučilišta koji su informatičarima pružili obilje arheoloških nalaza i stručnih objašnjenja. Presudnu ulogu imala je primjena tehnike magnetoskopskog snimanja tla koju na Burnumu s velikim uspjehom primjenjuju talijanskih stručnjaci. Istraživanja amfiteatra i golemog prostora cijelog vojnog logora u Burnumu  multidiciplinarna su u najširem smislu te riječ jer osim klasičnih metoda uključuju i sve ono što današnja tehnologija i znanost mogu pružiti. Voditelji tog projekta su prof. Gisepe Sassateli koji predvodi tim stručnjaka Sveučilišta u Bologni i Joško Zaninović, direktor Gradskog muzeja Drniš.

Oživljavanje geoloških fenomena

Zanimljivo je da program kojeg su razvili talijanski informatičari u suradnji s arheolozima i povjesničarima koji rade na iskapanjima i istraživanjima rimskog vojnog logora Burnuma ima mogućnost „oživljavanja“ i geoloških fenomena, primjerice  kanjona rijeke Krke u cijeloj njegovoj dužini u svim fazama njegovog nastanka i oblikovanja uključujući „oživljavanje“ svakog pojedinačnog dijela na njemu.

Iz kategorije: Vijesti