Datum objave: 12. Rujan 2012

Ujedinjeni šibenski otočani spriječili racionalizacije u brodskom prijevozu

Diana Ferić
Diana Ferić

Stanovnici otoka šibenskog arhipelaga neće ni po čemu osjetiti najavljenu racionalizaciju na brodskim državnim linijama, izjavili su novinarima predstavnici  Ministarstva prometa i veza nakon današnjeg  sastanka s predstavnicima lokalne samouprave , šibenskih otoka i Hrvatske gospodarske komore koji je održan  u Šibeniku, iza zatvorenih vrata. Riječ je o sastancima koje  Ministarstvo ovih dana organizira na područjim svih pet plovnih  područja na Jadranu, a jedno od njih je i šibensko.  Promjenu bi mogao osjetiti jedino Grad Šibenik od kojeg se očekuje da ubuduće financira trajektnu liniju Krapanj- Brodarica koja će izgubiti status državne linije.
Prema riječima Zdenka Antešića, zamjenika ministra pomorstva, u Šibenik su došli s određenim prijedlozima za racionalizaciju polazaka za otoke Žirije i Kaprije koji su trebali donijeti uštedu od 320 000 kuna, ali će od njih nakon današnjeg sastanka odustati:" Predstavnici tih otoka bili su uvjerljivi i složni. Iznijeli su nam argumente koje ćemo sigurno uvažiti tako da na toj brodskoj liniji neće  biti nikakvih promjena". Ivo   Baldasar, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, je istaknuo da će se promijenit  jedino to što, po svemu sudeći, više neće biti brze brodske linije za Kaprije i Žirje jer za nju nema uvjeta, ali će se na račun toga povećati broj polazaka iz Šibenika. Neće biti nikakvih izmjena niti na brodskoj liniji za Prvić i Vodice koju će i dalje održavati isti brod. 

Kao razlog za odustajanje od subvenciniranja trajektne linije za Krapanj predstavnici ministarstva navode to što ju održavaju brodovi koji su stari i ne bi mogli proći na natječaju za državne brodske linije pa će ih morati preuzeti Grad Šibenik. Brodovi su, kako je rečeno prestari. To znači da ta linija ostaje  bez 500 000 kuna državne subvencije koju bi morao nadoknaditi Grad Šibenik.

Jedna od tema današnjeg sastanka  bilo je i spriječavanje zlouporaba povlastica koje otočani koriste za brodski prijevoz koje su otkrivene pa će biti uvedene iskaznice za  otočane uz koje će moći dobiti popust.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3