Datum objave: 05. Rujan 2012

Šibenski HDZ protiv ušteda na štetu otočana

Diana Ferić
Diana Ferić

"Racionalizacija obalnog putničkog prometa koju predlaže Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zapravo je scenarij za iseljavanje šibenskih otoka i gašenje života na njima. Riječ je o neprihvatljivoj politici koja je u suprotnosti s nacionalnom strategijom održivog razvitka otoka s kojom se ne slažemo.", rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Gradskog odbora HDZ-a Grada Šibenika.

Šibenski  HDZ-a protivi se  prijedlogu resornog ministarstva da se na šibenskom području ukinu dvije do pet putničkih linija, da se ukinu brze brodske veze s otocima izvan ljetne sezone  zamijene običnima te da izvan turističke sezone na pruzi Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Prvić Šepurine – Vodice plovi brod kapaciteta 100 umjesto 300 putnika te da se smanji broj plovidbi trajekata u predsezoni i posezoni o čemu su govorili Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko – kninske županije, Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave, Vladimir Buneta predsjednik MO Zlarina i Ante Dobra predsjednik MO Žirja i član Otočnog vijeća. 

Naglasili su da su ministarstvo prometa i Agencija za obalni linijski pomorski promet prijedlog racionalizacije obalnog putničkog prometa izradili na temelju suhog matematičkog izračuna koji nema veze sa stvarnošću i da će u konačnici štete i gubici biti veći ušteda jer predlagači od  su u svibnju započeli javnu raspravu s predstavnicima lokalnih vlasti obalnih županija na temu moguće racionalizacije obalnog putničkog pomorskog prometa. Šibenski HDZ upozorava da će takav način štednje izazvati brojne probleme i ugroziti opstanak stanovništva šibenskih otoka.

„Mi moramo reći NE namjerama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jer to ugrožava život na našim otocima, čini nemogućim opstanak i razvitak otočnog poduzetništva i gospodarstva koje se počelo oporavljati, dolazi u pitanje redovni prijevoz djece u školu te dolazak otočana na posao na kopnu.“ – kazao je Ante Dobra predsjednik MO Žirja.
„Racionalizacija obalnog putničkog prometa, upozorio je Vladimir Buneta, imat će i druge teške posljedice. U pitanje dolazi zdravstvena zaštita otočnog stanovništva, redovita opskrba otoka, opstanak uslužnih djelatnosti. Naš je dojam da su ciljevi ovog prijedloga – preseliti otočane na kopno, a otoke napučiti muflonima. Ne možemo se složiti s takvim rješenjima jer će ona izazvati još veće probleme i potpuno će uništiti sve dosadašnje pozitivne učinke politike održivog razvitka otoka.

Jadranka Fržop je dodala kako su predlagači nastojeći uštedjeti zaboravili uočiti da će takve uštede dovesti do smanjenja mogućnosti rada, zarade i investicija te zaustaviti ostvarivanje već započetih razvojnih projekata što će imati negativne učinke ne samo na turizam nego i na cjelokupnu gospodarsko – socijalnu sliku Hrvatske, a Željko Dulibić ukazao na činjenicu da u okvirima postojeće lučke infrastrukture na otocima postoje mogućnosti za intenzivniji razvoj nautičkog turizma, zapošljavanje i zapošljavanje na otocima što bi posredno imalo utjecaja i na ukupnu kakvoću života na otocima.

Na tiskovnoj konferenciji je upozoreno da je šibensko – kninski župan Goran Pauk odmah nakon prvih informacija o predloženim mjerama racionalizacije obalnog putničkog prometa pozvao ministra Sinišu Hajdaša Dončića i predstavnike svih relevantnih subjekata da održe sastanak u Šibeniku kako bi se ta problematika argumentirano raspravila. Ministar je, rečeno je, pristao no termin sastanka još nije zakazan. 

Iz kategorije: Vijesti