Datum objave: 04. Rujan 2012

LOZA o kamenolomima: Županija uprihodovala svega 150 000 kuna!

Diana Ferić
Diana Ferić

Neopravdano i sumnjivo malo, svega 150 000 kuna, uplaćeno je  je lani u proračun Šibensko - kninske županije od naknada za koncesije za iskorištavanje mineralnih sirovina,  kako su  na današanjoj konferenciji za novinare istaknuli Ivica Ledenko predsjednik Loze i predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika u Skupštini Šibensko - kninske županije i njegova kolegica, vijećnica Tanja Radić Lakoš. Izračunali su da po tome ispada kako  su  kamenolomi imali ukupan bruto prihod od 10 milijuna kuna odnosno svega 80 000 kuna bruto mjesečno što je  potpun neuvjerljivo.  U Šibenskoj - kninskoj županiji ima petnaestak eksploatacijskih  i dvadesetak istražnih polja.
Ivica Ledenko ukazao je na stari problem na koji je upozorila i državna revizija, a to je da u Županiji ne postoji evidencija potraživanja tih naknada te je istaknuo kako je stoji alibi da je  je država ta koja određuje koncesije i naknade i da je Županija nemoćna. "Županija ima u rukama Prostorni plan bez kojeg se ništa ne može napraviti.", smatra ledenko.  Zbog toga će od Ureda za gospodarstvo Šibensko - kninske županije zatražiti reviziju koncesija svih tvrtki koje  se bave eksloatacijom mineralnih sirovina u Šibensko - kninskoj županiji, o broju zaposlenih, bruto prihodu i ispunjavanju obveza iz ugovora o koncesiji: "Ako  ne raspolažu tim podacima neka ih izvole tražiti u Ministarstvu gospodarstva jer ako meni je teško pisati njima onda ni županiskoj administraciji ne bi trebalo biti teško inzistirati da dođu do tih podataka.", istaknuo je Ledenko.
Osim tih malih naknada koje Županija dobila od eksploatacije mineralnih sirovima povod da se oglase u javnosti su im i aktualne Izmjene Prostornog plana Županije  koje bi trebale obuhvatiti eksloatacijsko polje Kršine. " Neslužbeno smo doznali da je  veleposlanstvo jedne velike, nama istočne države urgiralo da se zainteresiranom koncesionaru omogući da dobije Kršine. Treba istaknuti da taj koncesionar već ima jedan kamenolom u Čvrljevu koji ne eksploatir,a na Krtolinu nisu doveli rpoiuzvodnju do ugovorenih kvota pa smatramo da mu ne bi trebalo dati novu koncesiju dok se ne izađe s konkretnim podacima koje tražimo i dok ne započne finalnu proizvodnju na PODI -ma kako je bilo najavljeno. Osim toga trena i lokalnom stanovništvu objasniti što to znači i kakvu korist donosi", izjavio je Ledenko dodajući na Loza nije protiv eksploatacije mineralnih sirovina, ali da je ključno da se zna koju korist od toga imaju Županija i njezini stanovnici. 
Tanja Radić Lakoš govorila je o utjecaju kamenoloma na okoliš koji  ostavljaju "trajne rane" na krajobrazu te je istaknula kako je nedopustivo da se unatoč zakonskoj obvezi ni za Kršine koje bi trebale zauzimati površinu od 111   hektara ne predviđa Studija utjecaja na okoliš. Ukazala je i na to da istraživački radovi na  istražnim poljima traju neopravdano dugo, nekoliko puta duže nego što bi bilo normalno. 

Iz kategorije: Vijesti