Datum objave: 28. Kolovoz 2012

Franko Vidović:Nema govora o prekidu javnog autobusnog prijevoza!

Diana Ferić
Diana Ferić

Neće biti prekida ni zastoja u autobusnom prijevozu građana Šibenika.", ustvrdio je i danas zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Franko Vidović u ime gradonačelnika Šibenika dr. Ante Županovića i dogradonačelnika Petra Baranovića, nakon napornih sastanaka cilj kojih je bio da građani Šibenika ne budu oštećeni zbog  odluke šibenskog "Autotransporta" da od sutra prekidaju prometovanje svojih autobusa. "Dok se ne postigne konačan dogovor oko statusa "Autotransporta" s obzirom na teškoće u kojima se ta tvrtka nalazi, gradonačelnik Grada Šibenika iskoristit će svoju zakonsku obvezu i mogućnost da osigura kvalitetan javni prijevoz građanima Šibenika.", priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Radi se na tome da se "Autotransport" spasi i da njegovi radnici ne ostanu bez posla."Nama nije samo u interesu da funkcionira javni gradski prijevoz već želimo  spasiti  "Autotransport"  i njegovih 190 radnih mjesta.", ističe Vidović. Prema neslužbenim informacijama, za održavanje autobusnih linija angažirani su privatni autobusni prijevoznici sa šibenskog područja. 

Trenutno se radi na postizanju dogovora sa strateškim partnerom Autotransom d.o.o. Rijeka. Zamjenik gradonačelnika Franko Vidović istaknuo je kako je ta suradnja optimalno rješenje za probleme Autotransporta i dodao da je u cilju gradske uprave da se ATP, kao šibenska tvrtka, održi , oporavi i ponovo uspostavi kao kvalitetan i profitabilan subjekt. Ono što je najvažnije jest da se sačuvaju radna mjesta i građanima omogući kvalitetan javni prijevoz. 

„Žalosno je da se tek po dolasku nove vlasti otvorila priča o ATP – u  koja je odavno trebala biti riješena. Ministarstvo financija se u posljednja četiri mjeseca aktivno uključilo u rješavanje problema ATP – a Šibenik i u suradnji s gradskom upravom Grada Šibenika pronašlo rješenje. Prepreka je vlasnički odnos AP Varaždin u ATP - u  Šibenik za koji se nadamo da će do kraja tjedna biti predefiniran u dogovoru s  riječkim Autotransom.“, ističe Franko Vidović.

"Autotransport" je prekinuo obavljanje svojih usluga zbog toga što mu je zbog milijunskih dugova blokiran žiro račun pa više ne može kupovati niti gorivo.

 

 

 

Ne znam tko je neodgovorniji, šibenski "Autotransport" koji ima koncesiju na većini lokalnih linija, ne samo u Šibeniku nego i u cijeloj Županiji, ili gradske i općinske vlasti u Županiji  koje  po Zakonu imaju obvezu osigurati da se taj prijevoz, kao komunalna usluga, održava. Predsjednik Uprave "Autotransporta" Josip Burazer Pavešković, umjesto da novinarima  uputi  službeno priopćenje kako bi javnosti objasnili zašto im od sutra ne mogu pružati te komunalne usluge i zašto nisu provedena najavljena rješenja spašavanja te tvrtke, poslao nam je neku nedefiniranu tablicu koju je, kao obavijest odaslao, kolodvorima u Hrvatskoj da od sutra njihovi autobusi ne prometuju i misli da je time ispunio obvezu prema korisnicima usluga. Još je neshvatljivija reakcija jedinica lokalne samouprave od Grada Šibenika do svih ostalih  gradova i općina u Županiji koje se nisu udostojile obavijestiti građane, prema kojima su odgovorni, što ih čeka sutra i kako će im osigurati tu komunalnu uslugu budući da  "Autotransportovi" autobusi prestaju prometovati. Hoće li umirovljenik ili umirovljenica s Vidika, iz Brodarice, Njivica ... moći do glavne gradske tržnice po namirnice ili hoće li   se neki zamišljeni Mate iz Vodica, Drniša ili  Knina moći autobusom prevesti do Šibenika radi posla, odlaska liječniku ili  u kupovinu? Ma što bilo, ali građani moraju tu uslugu dobiti bez obzira na to što je sadašnji koncesionar "u papru". To je ono što podrazumjeva odgovorno i vješto funkcioniranje lokalne samouprave koja u prvom redu misli na potrebe i interese svojih građana. Ovo što je za gradove i općine donijela odluka Uprave "Autotransporta" da od sutra ne prometuju zove se krizno komuniciranje koje zahtjeva žustru i kompetentnu reakciju lokalne vlasti, ako su joj građani, što bi trebali biti, na prvom mjestu. To se u ovom slučaju nije dogodilo, a građani se moraju upitati  tko ih  tako  "voza" i unatoč tomu što su im uskratili pravo na javni prijevoz.
Pokušali smo u Gradu Šibeniku doznati što Šibenčani sutra mogu očekivati i hoće li javni prijevoz funkcionirati, ali smo dobili dogovor da službenog priopćenja nema, ali da dogradonačelnik Vidović daje izjavu za TV. Župan Goran Pauk, kojeg smo također nazvali, u tom je trenutku davao izjavu za TV , ali ni oni nisu imali službeno priopćenje za novinare. U telefonskom razgovoru župan nam je kazao kako se ne smije  dopustiti stečaj i propast "Autotransporta" i da mu nije jasno zašto nije  proveden model spašavanja te tvrtke koji je dogovoren u Ministarstvu financija u lipnju ove godine, a koji je podržao Grad Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti