Datum objave: 27. Kolovoz 2012

Svaki peti učenik u Hrvatskoj puši i ne pere zube

Diana Ferić
Diana Ferić

"Najveće istraživanje o navikama i ponašanju i zdravlju naše djece u Hrvatskoj do sada koje je provedeno na uzorku od 1.500 učenika od 11 do 15 godina pokazalo da smo po debljini na sedmom mjestu, da svakodnevno puši i pije alkohol sve više djece, da svako peto dijete nikad ne pere zube, da 66 posto djece ne jede voće i povrće i da su u porastu debljina i šećerna bolest. Bolja anketa od te nije potrebna", istaknuo je u uvodnom dijelu prezentacije Prijedloga kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama danas u Zagrebu ministar znanosti Željko Jvanović. Kazao je da je cilj projekta  da do 2020. godine mladi budu zdravi i da im se do 20 posto poveća razina samopoštovanja, smanji udio pušača, konzumenata opijata i preventira nasilje. 

"Upravo ti podaci govore da dosadašnji zdravstveni odgoj u školama očito nije donio željene rezultate i nije bio djelotvoran. Stoga smo u Ministarstvu, uz pomoć stručnog povjerenstva, osmislili program kojemu će fokus biti na vještinama i praksi, a ne na stjecanju pukih činjenica."., kazao je Jovanović.
Kurikulum obuhvaća i spolni odgoj u školama prema kojem bi se, kažu članovi povjerenstva za izradu tog kurikuluma, djeca odgajala na temelju znanstveno-istraživačkih činjenica, bez utjecaja svjetonazorskih i ideoloških stajališta. S primjenom će se krenuti od 3. rujna kroz integraciju u predmetima poput prirode i društva, biologije, tjelesnog i zdravstvenog odgoja te psihologije, a provodit će ih dosadašnji nastavnici koji već rade u školama.

Resorni ministar Željko Jovanović ranije je izjavio da je zdravstveni odgoj nužan kako bi se prevenirala debljina i ovisnosti, ali i kako bi učenici naučili o odgovornom spolnom ponašanju i prevenciji spolno prenosivih bolesti. Podsjetio je na anketu provedenu među učenicima od 11 do 15 godina, koja je pokazala da su hrvatski učenici po debljini na sedmome mjestu u Europi, da baš ne jedu voće i povrće, da svaki peti učenik puši i ne pere zube i da su, više od europskih vršnjaka, skloni konzumiranju alkohola.



Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, rekao je da će se zdravstveni odgoj predavati kao dio prirode i društva, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije, te kroz sat razredne zajednice u trajanju do 12 sati i to kroz četiri modula: "Živjeti zdravo", "Prevencija ovisnosti", "Prevencija nasilničkog ponašanja" te "Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje". Djeca i adolescenti će tako učiti kako se zdravo hraniti, koliko je tjelesna aktivnost važna za zdravlje, ali i o alkoholu i mladim vozačima te SMS nasilju, za koje je Filipović istaknuo da postaju sve veći problem u društvu.

Iz kategorije: Vijesti