Datum objave: 27. Kolovoz 2012

Stanovnici Rakova Sela proveli noć u vatrenom obruču

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog požara koji se jučer predvečer iz pravca Mihljevića kod Bilica, gdje je izbio, proširio prema Jurasima i Rakovu Selu mještani tog sela našli su se skoro pa u vatrenom obruču. Vatra je preko brda Zelenike došla  do njihovih kuća, kako nam je jutros posvjedočili bračni par Niko i Mira Rak čija se kuća upravo prva našla na udaru.

"Bio je to očaj. Šta da vam kažem! Vatreni jezici prijeteći su nam se  kroz borovu šumu ovdje iza naše kuće približavali. Mislili smo da smo gotovi, ali na svu sreću  pripadnici interventne postrojbe  koja je bila prebačena s Velebita kod nas su nadljudskim naporima spriječili širenje vatre. Svaka im čast. Bilo je tu momaka iz cijele Hrvatske. Pomagao je i moj sin koji je sebe stalno polijevao vodom iz straha da ga ne zahvati plamen. Unatoč opasnosti ostali smo svi u kući. Jedino smo unuka od 18 mjeseci prebacili u Dubravu.", ispričala nam je jutros Mira Rak.

Njezin suprug smatra da ih je  osim hrabrih vatrogasaca spasilo i to što  se u blizini njihove kuće nalazi hidrant koji je tu postavljen još kada se gradila autocesta. "Najgore je bilo kada je vatra zahvatila električne žice .Varnice su izgledale kao eksplozija,a onda je još i nestalo struje. Uhvatila nas je i panika kada smo shvatili da susjed u našoj blizini, koji u domaćinstvu koristi plin, u dvorištu drži plin u rezervarima. Šta mislite da je to zahvatila vatra!", ispričao nam je Nikola Rak Šušilo. 

Nije sigurno bilo lako ni stanovnicima Podlukovnika koje je vatra mimoišla na svega nekoliko metara i proširila se prema cesti za Dubravu. Izgorio je i jedan vinograd. U vatrenom okruženju našli su se i nemoćni psi iu tamošnjem uzgajališta. Vatra je  doslovce došla do boksova u kojima su zatočeni, tako da je jutros oko njih samo zgarište.  Čudo je i da ih nije ugušio gusti dom u kojem su satima bili.   

Šibenski gradonačelnik Ante Županović, zajedno sa svojim zamjenicima Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem, dežurali su protekle noći  na području Bilica. I oni kažu da je bilo iznimno teško i opasno jer se  u nekoliko navrata vatra približila kućama. "Vatrogasci i policija su odradili  zaista težak posao i  uspjeli su  obraniti kuće i zaštiti ljude. Svaka im čast. ", izjavio je dogradonačelnik Franko Vidović. 

Foto: Ante Baranić

-- 

Iz kategorije: Vijesti