Datum objave: 26. Kolovoz 2012

Dean Dvornik i Đani Stipaničev pobjednici 15. Dalmatinske šansone

Diana Ferić
Diana Ferić

Nagradu publike za najbolju šansonu izvedenu na sinoćnjoj Večeri novih skladni festivala šansone u Šibeniku dobio je Đani Stipeničev za pjesmu "Prokleta ljubav" Nine Ninčevića i Tonija Eterovića dok je po ocijeni stručnog žirija najbolja bila autorska pjesma Deana Dvornika "Čuvam svaku kap".

Dvornikova "pisma iz duše" i Đanijev " dobar nos za hit"

Dean Dvornik nastupio je na Večerima šansone 12 puta, a ovo mu je druga nagrada stručnog žirija." Drago mi je da je žiri prepoznao pjesmu do koje mi je jako stalo. Četiri godine sam je držao u škafetinu. Bilo me je strah da ću nešto pogriješiti i pokvariti.  Onda sam ipak odlučio na njoj  raditi. Ponudio sam je za Festival šansone i organizatorima se svidjela. Znam da je  pisma dobra i da će je ljudi voljeti jer je dobar tekst  i napisana je iz duše. Na festivalu je bilo lijepih pjesama i ne bi mi bilo krivo da nisam ništa dobio."

Ni Đani Stipaničev nije krio zadovoljstvo što je pjesmu koju je izveo publika najbolje prihvatila: "Presretan sam što sam tako nagrađen na pragu promocije svog novog albuma. Drago mi je da je publika prepoznala Nene Ninčevića. Ova mi je nagrada do sada najdraža. Izdajem album s 10 autorskih pjesama i ovu sam za festival izabrao baš ja jer je Neno htio da pošljemo jednu drugu pjesmo. Drago mi je što sam pogodio.", izjavio je novinarima.

No osim publike koja je sinoć uživala u novim šansonama i klapskim pjesmama  bilo je i puno zadovoljni izvođača jer je, što za najbolje lanjske što za nove skladbe, podijeljeno čak 14 nagrada. Slavila je i relativno nova klapa Brodarica koja je dobila i drugu nagradu publike i drugu nagradu žirija:

Dvostruki uspjeh klape  Brodarica

"Ovo je divan san koji je počeo prije godinu dana. Iznenađeni smo i vrlo sretni. Imamo nove pjesme, radimo na novim projektima i spotovima i nadamo se da ćemo za dvije godine  bit značaj faktor na klapskoj i cjelokupnoj glazbenoj sceni.", kazali su novinarima ushićeni članovi te klape.

Publika nije bez nagrade ostavila niti  jedne od svojih dugogodišnjih miljenika, klapu Cambi kojoj je pripala treća nagrada." Publika je već na našem nastupu svojom reakcijom pokazala što misli o našoj pjesmi. Ovo je najbolji Festival u Hrvatskoj i prezadovoljni smo što smo na njemu tako dobro  prihvaćeni.", istaknuli su članovi  klape Cambi.

Zapažen je bio i nastup mlade pjevačice Lidije Bačić koja je nagrađena za interpretaciju: "To je veliko priznanje jer za izvođača jer interpretacija je vrlo važna.", priznaje Lidija.

Arsenov sarkazam nasmija publiku

Publika je ipak s najjačim pljeskom popratila pojavljivanje Arsena Dedića na festivalskoj pozornici kojemo je dodjeljen Srebrni šansonijer  za doprinos festivalu u njegovih 15 godina trajanja. Iako izvan pozornice ne baš raspoložen i spreman za razgovor, Arsen je na pozornici uspio i nasmijati publiku svojim sarkastičnim primjedaba na račun svog rada, ali je vrlo iskreno na kraju kazao: " Najprije želim zahvaliti vama draga publiko, jer da nije vaše strasne i dosljedne potpore koja traje već godinama  ne bi bilo  ni ovog srebrnog šansonijera.". Nije se propustio obratiti ni svojoj liječnici koja ga je spasila  odnosno kako je kazao prijateljici i sestri milosrdnici Neli Sršen koja je u publici ustala, vidno se veseleći njegovom priznanju, a on joj je izrecitirao nekoliko stihova: "Kiša lije, vitar puše, pokvaren sam do dna duše. Vratila si me životu na svoju sramotu.", a novinarima je samo kratko komnetirao: "Tu sam u svojoj kući gdje su mi rođen dida i tata i počašćen sam ovom nagradom."

U stanci dok se odlučivalo o pobjednicima publiku je zabavljao Neno  Belan. Izveo je svih svojih 10 šansona s ovog prestižnog hrvatskog festivala  koji svi izvođači s kojima smo razgovarali i dalje nazivaju "najboljim hrvatskim festivalom". Inače u publici je, i to u prvom redu među uzvanicima sjedila i Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijera i bivša predsjenica HDZ -a, sada saborska zastupnica  i to između poznate liječnice iz Padove Nele Sršen i supruge šibenskog gradonačlenika Meri Županović do koje je odmah sjedila Biserka Petrović. Jadranka Kosor bila je i na promociji knjige poznate kirurginje Nele Sršen  "Rak na duši" u Šibeniku jer je njezina draga prijateljica.  

FOTO: Josipa Baranović, Ante Baranović, Stanko Ferić

Iz kategorije: Vijesti