Datum objave: 23. Kolovoz 2012

Šibenik dobio Osnovnu školu za suvremeni ples i balet

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je dobio Osnovnu školu za balet i suvremeni ples koju će, kao dopunsku djelatnost, osnovati Osnovna škola Jurja Dalmatinca za što je dobila suglasnost Ministarstva znanosti i sporta, a prve učenike počet će, nakon provedene audicije, upisati u rujnu. Čekaju samo da  im Ministarstvo odbori zapošljavanje dvoje plesnih pedagoga i korepetitora te profesora glasovira. Ove godine namjeravaju upisati  četrdesetak učenika za suvremeni ples, a s vremenom će otvoriti i odjeljenja za klasični balet. 

Takvih je škola u Hrvatskoj  vrlo malo, svega pet. Inicijator tog projekta je Natko Duvnjak, direktor OŠ Jurja Dalmatinca koji je svoju zamisao proveo u rekordnom roku. " Družim se s nekim plesnim umjetnicima koji rade u sličnim školama i bila mi je želja da i malim Šibenčankama i Šibenčanima omogućim stjecanje verificirane svjedodžbe za  nastavak plesnog školovanja i napredovanje. Znam da u Šibeniku već postoje udruge koje se bave suvremenim plesom i baletom  i okupljalu puno djece i mladih. Ne bih  želio da nas one shvate kao konkurenciju već kao poticaj da nadarenoj djeci s našeg područja omogućimo stjecanje verificirane diplome i nastavak  plesnog školovanje,  a mi ćemo se potruditi da u Šibenik dovedemo  kvalitetne plesne pedagoge.  

Tu će se osnovnu školu moći, kao i u slučaju glazbenih škola, upisati sva djeca s područja Šibensko - kninske županije, kao slobodnu aktivnost. Bit će provedena i audicija u kojoj će  osim plesnih pedagoga u komisiji biti i  specijalist ortoped  kako bi se odmah utvrdilo može li se neko dijete, s obzirom na tjelesne predispozicije, baviti suvremenim plesom, ističe Natko Duvnjak. Uređenje plesne dvorane je pri kraju, a za njezino dovršenje očekuju i potporu sponzora.

OŠ Jurja Dalmatinca je u vezi s osnivanjem svoje plesne škole uspostavila i suradnju s  Osnovnoom školom za balet i ritmiku iz Zagreba. 

Iz kategorije: Vijesti