Datum objave: 23. Kolovoz 2012

Vodički antifašisti traže uklanjanje spomenika žrtvama komunizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Podružnice  Udruženja antifašističkih boraca Vodica uputila je službeni zahtjev gradonačelnici GradaVodica Branki Juričev Martinčev za reviziju Odluke o gradnji spomenika žrtvama komunističkog režima od 1941. do 1990. godine 2008. godine i to tako da jtu odluku povuče i uskrati prvo na postavljanje tog spomenika.  Smatraju da  nemam nikakvog opravdanja da se takav spomenik podigne u Vodica, a citirajui njezinu izjavu koju je nedavno dala novinarima u kojoj kaže: "Inicijatori su bili dužni do izgradnje spomenika, izaći s točnim popisom imena žrtava. No, oni to nisu napravili, a prvu fazu spomenika su završili. To me iznenadilo, jer su radili u vrijeme kada su u Vodicama svi drugi građevinski radovi zabranjeni, a od Grada nisu tražili ni suglasnost.“

Vodičku UAB ističe da n nakon 1945.  nije bilo žrtava u Vodicama, a nepartizanske žrtve nisu proglašene nevinima. Osim toga ističu i da  je prije donošenja takvih odluka uobičajeno u demokratskim sustavima uobičajeno uspostaviti širi dijalog pozicije i opozicije, a toga u Vodicama nije. " U ovom slučaju nije provedena široka pred rasprava u stručnoj javnosti i javnosti Grada Vodica, ali i Hrvatske, za i oko spomenika, jedino ste donijeli odluku snagom većinskih brojki, a to nije demokracija ni procedura, veće je to diktatura, a protiv nje se valja boriti, što i činimo. 

Oni tvrde da je prije donošenja odluke o podizanju spomenika žrtvama komunističkog režima provedena je samo rasprava unutar uskog kruga istomišljenika, udruge „Domobran“ te da su u novinama iznesene neistine o tome da se samoj ideji nisu usprotivili niti SDP niti UABA. "Tijekom donošenja odluke i nakon toga nije bilo odgovora na raspravu i traženje UABA da se revidira naziv spomenika i osnova podizanja. O tome je bilo i nekoliko članaka u novinama, te se ne može tvrditi da nije bilo službenih predstavki. Podsjećamo da su i 2008. 2010. 2011. godine izrečena neslaganja s nazivom spomenika, i svrhom podizanja, a i da  smo od Vas zatražili provjeru povjesničara i šire javnosti.", kažu u svom zahtjevu, počelo bespravno graditi spomenik. Zahtjev potpsuje mr.sc Nikola Birin, predsjenik UAB -a  u Vodicama.

Iz kategorije: Vijesti