Datum objave: 14. Kolovoz 2012

Boom potražnje za sezoncima na šibenskom području

Diana Ferić
Diana Ferić

Poslodavci su u prvih sedam mjeseci ove godine iskazali puno veće potrebe  za  sezonskim radnicima nego prijašnjih godina, a sa Zavoda za zapošljavanje u Šibensko – kninskoj županiji, prema njihovoj statistici, na tim je poslovima zaposleno puno manje radnika nego što ih se tražilo. Tako su iskazali da će im za ovogodišnju turističku sezonu trebati  dodatnih 757 konobara, a do srpnja su ih sa Zavoda za zapošljavanje uzeli tek 215. Te brojke navode na nekoliko mogućih  zaključaka - da su poslodavci ili zaposlili potrebne konobare iz drugih županija ili im trebaju samo za srpanj i kolovoz pa još nisu obuhvaćeni statističkim pregledom. Poznato je da se, primjerice, hotelskim kućama više isplati dovesti sezonsku radnu snagu s kontineta, dati im smještaj i hranu  i znantno manju plaću od one za koju bi radili domaći radnici. Kao zadnja mogućnost ostaje ta da u Šibensko – kninskoj županiji nema  dovoljno takvih nezaposlenih radnika ili ne žele prihvaćati takve poslove.
Slična je situacija s pomoćnim osobljem. Najavljena je potreba za oko 650 čistača, čistačica i posluge, a do srpnja su poslodavci zaposlili manje od polovice traženog  osoblja. S druge strane u trgovini je sezonski posao našlo 100 prodavačica i prodavača više nego što je bilo iskazano u najavama poslodavaca. Umjesto prvobitno tražena 254 trgovca zaposlili su ih 356. Zanimljivo je da je do mjeseca srpnja najmanji raskorak između najava i sezonskog zapošljavanja bio kod kuhara. Poslodavaci su zaposlili gotovo točno toliko kuhara koliko su najavili da će im biti potrebno za turističkku sezonu. Iz toga se može iščitati da su ugostitelji za razliku od nekih drugih djelatnosti prešli na sezonski poslovni ustroj ranije od drugih djelatnosti, već u svibnju i lipnju te da računaju i na dužu sezonu.
Za razliku od prethodne četiri godine kada su poslodavci tražili iz sezone u sezonu sve manje privremenih radnika pa je lista potraživanja pala s oko 1630 na oko 1500, ove godine došlo je do pravog buma potražnje za sezonskim radnicima. Lokalni poslodavci najavili su da im za turističku sezonu 2012. Godine treba gotovo 3000 sezonaca, dakle dvostruko više nego prošle godine! Tijekom prvih sedam mjeseci s evidencije Zavoda za zapošljavanje sezonski je posao našlo oko 2600 nezaposlenih žitelja Šibensko – kninske županije, međutim zbog pomanjkanja svih relevantnih podataka nezahvalno je donositi zaključke o stanju na županijskom sezonskom tržištu radne snage.

Iz kategorije: Vijesti