Datum objave: 09. Kolovoz 2012

Vesna Škare Ožbolt pozvala ministre da se vrate na posao

Diana Ferić
Diana Ferić

Vesna Škare Ožbolt, predsjednica Demokratskog centra pozvala je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku ministre u Vladi RH da se vrate s godišnjeg odmora na svoja radna mjesta jer, kako je kazala, teška gospodarska situacija  traži rješavanje problema i aktivnosti svaki dan.

"Nakon alarmantnih vijesti i najava o padu kreditnog rejtinga o teškoj gospodarskoj jeseni građani se sve više u panici pitaju hoće li u vremenu koje dolazi imati za osnovnu egzistenciju. Jedini ministar u vladi koji je doista shvatio težinu situacije je Slavko Linić.On nije na godišnjem odmoru već pod težinom situacije u svom resoru radi u kabinetu  i što je najvažnije vuče konkretne poteze. DC pozdravlja njegove napore na uvođenju reda u financije ali podvlači da to nije dovoljno već je to nužna mjera svake politike koja namjerava uvesti red u sustav.", naglasila je Vesna Škare Ožbolt i dodala da ovo nije uobičajeno političko ljetno vrijeme u nekoj europskoj zemlji nego da je ovo vrijeme Hrvatske u dubokoj krizi, vrijeme neimaštine i borbe za egzistenciju i takva situacija traži svakodnevnu aktivnost vlade i donošenje konkretnih mjera. Napomenula je da je krajnje vrijeme da Vlada pred sam ulazak u EU konačno izađe s jasnom strategijom razvoja zemlje, a posebno se osvrnula na hrvatska brodogradilišta. "Demokratski centar godinama govori da nije potrebno privatizirati brodogradilišta već ih sve spojiti  u jedno brodogradilište pod  kapom Uljanika,a ne baciti ih na tržište "lavovima". Zašto država ne može naručiti izradu serijskih brodova po tržišnoj cijeni. Zašto takva investicija ne bi bila gradnja nekoliko hrvatskhi cruisera .Korist od toga bila bi ogromna. Zaposlilo bi se na tisuće ljudi. Hrvatski cruiseri radili bi cijelu godinu i donosili novce hrvatskom turizmu, a ne samo kao hoteli preko ljeta.", rekla je V. Škarte Ožbolt priznajući da to nije  originalna DC ideja  već zamisao gospodarskih stručnjaka koje DC često konzultira. 

Vesna Škare Ožbolt, kao bivša savjetnica Predsjednika Republike dr.Franje Tuđmana, osvrnula se i na nedavne optužbe kako je Predsjednik Tuđman ustupio jedan dio hrvatskog teritorija."Predsjednik Tuđman nije nikada nikome ništa ustupio, Sporazum s Alijom Izetbegovićem bio je rezultat tadašnjih okolnosti, temeljio se na izvještajima ekspertne grupe i najgore što se može reći je da Predsjednik zbog bolesti nije bio uračunljiv kod potpisivanja tog sporazuma to jednostavno nije točno.Bilo je čak i razmišljanja u kabinetu Predsjednika da se zatraži koncesija dijela bosanskog teritorija na 100 godina Od tog plana se na kraju odustalo jer s druge strane nije bilo volje, a s hrvatske dovoljno upornosti za takvu ideju .", zaključila je Vesna Škare Ožbolt.

Ivan Lambaša, predsjednik DC u Šibeniku ukazao je na to da je Kukuriku  koalicija,  umjesto da depolitizira javnu upravu  u nju nagomilala popriličan broj svojih istomišljenika i stranačkih kolega, a da su navodno oštri pregovori Vlade i sindikata javnih službi oko božićnice i regresa poslužili samo da se skrene pozornost s glavnim problema u državi. 
 

Iz kategorije: Vijesti