Datum objave: 09. Kolovoz 2012

Završena još jedna uspješna "Musica appassionata"

Diana Ferić
Diana Ferić

Koncertom Piazzolla quinteta zatvoren je peti šibenski festival klasične glazbe „Musica appassionata“. Ta manifestacija koju organizira Hrvatsko narodnog kazališta u Šibeniku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, već petu godinu za redom okuplja eminentne umjetnike iz zemlje i inozemstva. Zahvaljujući tomu, a  prvenstveno začetinici i glavnoj organizatorici  Festivala Neri Gojanović, ravnateljici šibenskog kazališta,  Šibenik ljeti postaje i središtem koncerata klasične glazbe.

Ovogodišnji Festival otvoren je koncertom Zagrebačke filharmonije koja je po prvi put gostovala u Šibeniku. Na Trgu Republike Hrvatske pod zvjezdanim nebom, uz solisticu Moniku Leskovar na violončelu i maestra Ignata Mihnea, slušali smo izvedbe djela D. Palanovića, P. I. Čajkovskog i F. B. Mendelssohna.
Ekskluzivan je bio i nastup Stefan Milenković uz harmonikaša Marka Hatlaka i Ars Tango ansambla iz Slovenije. Oni su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku izveli je Priču o tangu, što je ujedno bio i njihov jedini koncert u Hrvatskoj.
U  inspirativnom prostoru Sokolarskog centra u Dubravi kraj Šibenika glazbenu večer priredili su članovi kvarteta Rucner, koji su vrlo prigodno u svoj repertoar između ostalog uvrstili i Ptičji kvartet J. Haydna. Koncert sakralne glazbe održan je u crkvi sv. Frane  gdje je uz domaće glazbene snage, Pavla Mašića, Gordanu Pavić i Neru Gojanović nastupila i prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Adela Golac Rilović. Na repertoaru su bila najljepša ali i dijelom najzahtjevnija djela iz sakralnog opusa.
Mladi virtuoz na gitari, Petar Čulić predstavio se  samostalnim recitalom  u crkvi Gospe vanka grada gdje je uz djela iz klasičnog gitarskog repertoara izveo i svoju autorsku  kompoziciju M..

Piazzolla quintet u sastavu Miran Vaupotić, Lana Genc, Krešimir Bedek, Krunoslav Marić i Ilin.-Dime Dimovski izveli su u prekrasnom ambijentalnom prostoru Trga 4 bunara dio opusa argentinskog skladatelja Astora Pizzolle te pred prepunim gledalištem na najljepši mogući način zaokružili i zaključili ovogodišnji Festival koji je posvećen nŠibenčaninu, opernom pjevaču Nevenu Belamariću.
Svi Festivalski koncerti bili su izuzetno dobro posječeni i popraćeni čime ovaj Festival svakako zauzima i zaslužuje visoki status među manifestacijama tog  karaktera u Hrvatskoj., priopćili su organizatori.

Iz kategorije: Vijesti