Datum objave: 06. Kolovoz 2012

90. rođendan Jadrije: Zaboravili najstariju živuću jadrijašicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Devedeseti rođendan najstarijeg  šibenskog gradskog  kupališta Jadrije bit će obilježen danas skromnim programom koji će početi u 19. 30 sati. Organizatori su gradska četvrt Jadrija i tamošnje sportsko društvo, a bit će nastavljen u 21.30 zabavnim programom. 

U 19.30 sati  dvojica, kako je najavljeno,  najstarijih jadrijaša, Tonči Erak i Krsto Lambaša, posadit će  maslinu kod spomen-obilježja utemeljitelju Jadrije, Šimi Grubišiću-Rovilu
koji je uz Antu Fruu pokretač gradnje i otvaranja kupališta na Jadriji, otvorenog na današnji dan 1922. godine. Međutim, organizatori su previdjeli da  je najstarija jadrijašica praunuka Ante Viteza Šupuka, Danira Vuletin koja je rođena 1919. godine i cijelog svog života ljeta provodi na Jadriji, pa tako. i ove godine. Njezina je obitelj  među prvima koja se priključila osnivačima Jadrije. Kupujući dionice financirala je uređenje tog kupališa zajedno s  obitelji Matavulj, Novak i ostalim tada imućnim šibenskim obiteljima.  

Jadrija je u međuvremenu postala i vikendaško naselje. Zbog toga što se nalazi na pomorskom dobru kojim upravlja država do sada nije pronađeno riješenje za obnovu i konzervaciju tog starog kupališta. Kabine su opstale zahvaljujući zaljubljenicima u Jadriju koji ih već desetljećima koriste i održavaju , a Grad Šibenik pokušava dobiti koncesiju na tom dijelu pomorskog dobra što bi omogućilo  obnovu tog kupališta. 

Iz kategorije: Vijesti