Datum objave: 03. Kolovoz 2012

Šibenski planinari potražili osvježenje na – snijegu i ledu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi HPK „Sv. Mihovil“ iz Šibenik uspeli su se na 2523 metra visoki Bobotov Kuk na planini Durmitor u Crnoj Gori i predahnuli od ljetnih vrućina uživajući na – vječnom ledu i snijegu koji leži na dvije tisuće nadmorskih metara visine između vrhova Međed i Prutaš.

Osmodnevni pohod na Durmitor u Crnoj Gori, članovi HPK „Sv. Mihovil“ organizirali su sklopu svog plana da jednom godišnje odu na izlet izvan Hrvatske. Prošle su godine bili u talijanskim Dolomitima, a ove godine su odlučili uspeti se na crnogorsku planinu Durmitor i spustiti se rijekom Tarom kroz njen 1300 metara duboki kanjon. U usponu na Durmitor i raftingu niz rijeku Taru sudjelovalo je šesnaest šibenskih planinarski i planinara. Organizatori izleta bili su HPK i Stanica planinskih vodiča Šibenik, a osim Durmitora i Tare šibenski su planinari posjetili čuveni  Đurđevića most, svojevremeno najviši most u Europi na kojem su snimljeni filmovi „Most“ i „Topovi s Navaronea“, zatim Ledenu pećinu, dolinu rijeke Tare  i crnogorski dio Sandžaka i planinu Bjelasicu.

Izlet je bio uspješan, a članovi HPK „Sv. Mihovil“ vratili su se puni dobrih dojmova o Crnoj Gori i njenom turizmu, ljepotama nacionalnog parka „Durmitor“ te gostoljubivosti Crnogoraca i, ne na zadnjem mjestu, povoljni cijenama smještaja, usluga i hrane i Crnoj Gori. Smještaj u udobnoj kući u Žabljaku s dva strana platili su za šest dana 30 eura po osobi, obilan ručak košta između 5 i 10 eura, a izdašan mesni objed s puno salate i pečene paprike uključujući piće u Bijelom Polju platili su 3 eura po osobi.
Oduševljeni ljepotom prirode i ljubaznošću domaćina namjeravaju iduće godine posjetiti prašumu Perućicu i planinu Maglić.
 

Iz kategorije: Vijesti