Datum objave: 01. Kolovoz 2012

Broj liječnika, a ne politički ključ dirigira broj turističkih ambulanta!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo je dvoje  od devetero liječnika koji su se javili na natječaj šibenskog Doma zdravlja za rad u turističkim  ambulantama na području šibenske rivijere prihvatilo posao, a ostali su se odlučili za druga turistička mjesta i to je razlog što su  na šibenskoj rivijeri formirane samo dvije turističke ambulante i to u Murteru i u Rogoznici, kako objašnjava Jošku Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik. Liječnik koji radi u takvoj ambulanti ima plaću od oko 9 000 kuna neto, ma gdje radio, a njihovo je pravo da odabiru lokaciju koja im je prihvatljivija. Tako se jedan liječnik najprije odlučio za Skradin, a onda je ipak prihvatio posao na Hvaru. Osnivanje turističkih ambulanta se ispolitiziralo jer je  načelnik Općine Primošten Stipe Petrina optužio je šibenski  Dom zdravlja i županijsku vlast je da su turističke ambulante formirali po stranačkom ključu odnosno u općinama gdje je na vlasti HDZ ili njhov partner HSS. No Joško Jurić i šibensko - kninski župan Goran Pauk tvrde da je Petrina zadnji koji može davati takve primjedbe budući da Općina Primošten nije podmirila trošak za rad turističke ambulante u Primoštenu u 2010, godini zbog čega se vodi i sudski spor te zbog toga priznaju da je pitanje bi li, da se i javilo više liječnika, Primošten ove godine  dobio  turističku ambulantu. Od njih potražuju oko 100 000 kuna. To što su ambulante dobili Murter i Rogoznica objašnjavaju sklonošću i odabirom liječnika upravo tih turističkih mjesta: " Ugovor je na kraju potpisalo samo dvoje liječnika sa splitskog odnosno trogirskog područja. Jednoj liječnici je odgovarao Murter jer tamo ima obitelj pa nema troškova smještaja, a drugom liječniku koji je s trogirskog područja odgovarala je Rogoznica zbog blizine. Osim toga Murter nam je bitan jer pokriva područje Kornata, a i Rogoznica u turističkoj sezoni ima puno turista pa je i s te strane opravdano postojanje turističkih ambulanta u tim mjestima.", objašnjava Jurić. 
Kao protuargument da turističke ambulante ne osnivaju samo u mjestima gdje je HDZ na vlasti navode i primjer Općine Tisno u kojoj je na vlasti HDZ. Oni su  najprije odbili ponudu da to mjesto dobije ambulantu u turističkoj sezoni, a onda su se naknadno predomislili pa će im Dom zdravlja izaći u susret ako nađu liječnika za rad u toj ambulanti. 
Inače, općine u kojima djeluju turističke ambulante moraju mjesečno Domu zdravlja plaćati 35 000 kuna koliko je trošak bruto plaća liječnika i medicinske sestre te rada ambulante dok Dom zdravlja besplatno stavlja na raspolaganje svoja vozila za hitne intervencije. 

Iz kategorije: Vijesti