Datum objave: 28. Srpanj 2012

Lučka kapetanija u lovu na nepromišljenje kupače i nautičare

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvoje avanturista koji su  se pred brodom  Lučke kapetanije Šibenik našli na zračnom madracu 300 metara udaljeni od tribunjske obale bili su najveće iznenađenje današnjoj patrole Lučke kapetanije Šibenik koja je kontrolirala sigurnost plovidbe  na moru, a na brodu je bio i ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić. Mladić i djevojka, stranci, u čudu su  gledali  ne shvaćaju što su napravili i kakvoj su se izložili opasnosti...   

I u današnjoj kontroli kažnjeni su i oni koji su glisirali neprimejrenom brzinom, a uz to su i negodovali."Pa vaše je more takvo da se uvijek vozi manje od 300 metara od obale. Puno je otoka, hridi, uvijek si negdje blizu obale. Ovo što tražite nije normalno i realno.",prosvjedovao je jedan Slovenac kojega je patrola Lučke kapetanije Šibenik zaustavila zbog prebrze vožnje kroz prolaz između otočića Lukovnika i Logoruna ispred Tribunja. Robert Baljkas, načelnik odjela prometa u Lučkoj kapetaniji Šibenik, bio je neumoljiv i napisao globu od 1100 kuna. – Otiđite u šibenski kanal, plovila svih veličina i brzina kao da se utrkuju, a kontrole niotkud – prigovarao je Slovenac., kako piše Večernji list.

– Nisu nepromišljeni samo nautičari nego i kupači. Pogledajte samo ovo dvoje, ona se veselo smiješi, on ne razumije o čemu je riječ – ljutio se Baljkas i objašnjavao kako smo upravo na mjestu na kojemu se prije tri godine dogodila nesreća u kojoj je poginuo hrvatski ronilac, a kapetan plovila, stranac, koji ga je pokosio, nije se ni zaustavio. Do danas nije otkriveno tko je upravljao gliserom.

Nadzor plovila na Jadranu - dva milijuna kuna od naplaćenih kazni

– To su te rizične situacije koje želimo spriječiti ovakvim akcijama – komentirao je ministar pomorstva i prometa Siniša Hajdaš Dončić, koji se u Vodicama priključio akciji “Sigurnost na moru“ koja se provodila duž obale sa 28 plovila Lučke kapetanije.

S predstavnicima Kapetanije ministar je razgovarao o sezoni i problemima s kojima se susreću u poslu, a jedan od većih je nedostatak ljudi.

– U operativnom planu koji Uprava za pomorstvo priprema s Ministarstvom financija rješavat ćemo problem ljude koji sezonski rade na ugovor o djelu, a ima ih 60-ak. Oni već jesu u sustavu i mi ih želimo zaposliti – zaključio je ministar.Objavljeno u 10sati : Sve Lučke kapetanije i ispostave u jutros od 9.30 sati istodobno krenule su u akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa u cilju sigurnosti plovidbe s četiri motorna broda i 24 brodice. Na j brodu „Šibenik“ Lučke kapetanije Šibenik koji je isplovio iz Vodica je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.
Cilj ovakvih akcija koje se zbog pojačanog pomorskog prometa i zbog prevencije glisiranja unutar nedozvoljenog područja već tradicionalno pojačano provode tijekom svake turističke sezone je i nadzor plaža i kupališta, nadzor koncesijskih odobrenja za iznajmljivače plovila, nadzor putničkih plovila te nadzor nad onečišćenjem od strane polovila i njihovih vlasnika., prenosimo iz Večernjeg lista.

Iz kategorije: Vijesti