Datum objave: 27. Srpanj 2012

ŠTIKLAMA DO VRHA: Veliko zanimanje za hostesiranje

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč čestim predrasudama sve više djevojaka u Šibeniku  želi raditi kao hostese. Pokrenuta je facebook stranica Hostese Šibenik koja na jednom mjestu okuplja čak stotinjak mladih djevojaka i nekoliko agencija koje ih angažiraju. Mlade djevojke mnoštvo informacija mogu pronaći i na internetskoj stranici  Nova lica koju je pokrenuo jedan ambiciozni mladi Zagrebčanin, a zastupljene su svjetske poznate modne kuće te mnoštvo zvijezda u usponu.

Hostese  najčešće rade večernje promocije u lokalnim kafićima ili diskotekama duž šibenske rivijere, a u "opisu posla " im je da komuniciraju s gostima, da im nude  piće po promotivnim cijenama i animiraju ih da sudjeluju u nagradnim igrama što znači da moraju biti nasmijane,ljubazne i simpatične i šarmom osvajaati pažnju gostiju u kafićima i na zabavama.

ŠTO S NEMORALNIM PONUDAMA?

"Za mene je posao hostese idealan. Izađem vani s društvom upoznam puno novih ljudi, zabavim se i još zaradim.", rekla nam je simpatična hostesa Luca Rak, a  to je motiv i većine njezinih kolegica.  No to je jedna strana medalje hostesiranja budući da ljudi ima predrasude prema hostesama smatrajući ih praznoglavim, pa i sklonim nekim nemoralnim ponudama kojih službeno nema u opisu posla. S druge strane, djevojke ne taje da se znaju naći i u takvih neugodnim situacijama, da im se gosti "upucavaju" i traže od njih i više od šarmantne komunikaciji, a na svakoj djevojci je pojedinačno kako će se s tim nositi. "Od hostesa očekujem profesionalnost, komunikativnost i ljubazan odnos prema gostima. Očekujem da se pridržavaju i nekih pravila. Tako npr. ne smiju pušiti dok rade, ne smiju biti lijene i stalno sjediti.", ističe supervizor Antonio Jurić. Najteže je čini se roditeljima većina kojih ipak  nije blagonaklona premna tomu da im kćeri budu hostese: " Nije mi drago što mi kći radi kao hostesa. Za nju je to posao iz snova, a za mene je više noćna mora. Mislim da su uniforme kratke i previše otkrivaju, a strah me droge i mafije iz tih noćnih klubova"., prokomentirala nam je Jelena,  zabrinuta mama jedne hostese. 
Velika odgovornost je i na agencijama koje angažiraju te mlade djevojke, a koje bi trebale povesti računa o tomu da one na svom radnom mjestu ne budu izložene neugodnostima i različitim uvredljivim komentarima te ne tražiti od njih više od onoga što im službeno piše u ugovoru. 

ZAŠTO NE POSTOJE "HOSTESANI"?

I na kraju jedno razmišljanje koje se odnosi na ravnopravnost spolova. U klubovima su uglavnom muškarci najveći potrošači pića pa je razumljivo da se kao hostese angažiraju mlade cure  koje mogu privući njihovu pažnju. No u supermarketima su najbolji konzumenti žene u srednjim godinama. Zašto onda nikom još nije palo na pamet zaposliti par šarmantnih mladića kao "hostesane"! Možda društvo još nije dovoljno napredovalo ili se toga još nitko nije dosjetio... A možda je to zato što muškarcima ne stoje štikle!

Napisala i snimila: Barbara Krečak
 

Iz kategorije: Vijesti