Datum objave: 23. Srpanj 2012

Suša uništila urod, žedne ptice skapavaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Promjena vremena nije donijela dugo očekivanu obilniju kišu koja bi natopila zemlju i spasila urod u voćnjacima i vrtovima. Na šibenskom području pao je samo jedan milimetar kiše po četvornom metru što nije bilo dovoljno ni da se pokupi prašina s tla. Suša traje već mjesecima pa ne iznenađuju ni loše vijesti tako o drastičnom opadanju podzemnih voda da su neki inače izdašni bunari presušili te da u nekim u zapadnim dijelovima županije kao i u susjednim Ravnim kotarima više nije moguće crpiti vodu ni iz dubinskih bušotina.

Proizvođači povrća žale se da moraju koristiti velike količine vode iz vodoopskrbnog sustava što drastično poskupljuje proizvodnu pa su cijene na tržnici bolno visoke. Cijena mladog fažola ne pada ispod 25 kuna, a pomidore su s pet do sedam kuna poskupjele na osam do 12 kuna. Gradska tržnica još ne djeluje siromašno međutim primjetno ja da veliki dio ponude čini voće i povrće iz uvoza, a zamjetan je i pad kakvoće.
Da je suša poprimila zabrinjavajuće razmjere vidi se i po znakovima iscrpljenosti uočljivim posebno kod ptica. Žedni golubovi nemoćno leže u tankom hladu pod drvećem u parkovima i ne bježe od ljudi čak ni kada im priđu sasvim blizu. Psi i mačke lutalice gotovo su iščezli s ulica i u većem broju se pojavljuju tek uvečer na mjestima gdje su nakon zalijevanja gradskih zelenih površina ostale lokve pitke vode.
Kako meteorolozi ni narednih dana ne predviđaju neku obilniju kišu na šibenskom području, a idući tjedan stiže novi val vrućina suša bi mogla poprimiti dramatične razmjere elementarne nepogode.
Dobra je vijest da zahvaljujući solidnosti šibenskog vodoopskrbnog sustava usprkos enormno povećanoj potrošnji za sada nema nikakvih problema u redovnoj opskrbi vodom domaćinstava i turističkih objekata.  
 

Iz kategorije: Vijesti