Sidebar Menu

Datum objave: 21. Srpanj 2012

Podrška inicijativi za osnivanje kuće šibenske sportske slave 

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska sportska tradicija i Šibenik kao grad sporta zaslužuju osnivanje institucije poput kuće sportske slave, kakvu ima susjedni Split, a taj bi projekt trebao koordinirati Savez sportova Grada Šibenika uz profesionalnu pomoć šibenskog muzeja.  To je zaključeno na jučerašnjem okruglom stolu koji je pod nazivom "Zašto i Šibenik ne bi imao kuću svoje sportske slave" organizirao časopis Šibenik tim pod pokroviteljstvom Grada Šibenika,  a o tome su govorili šibensko - kninski župan Goran Pauk, šibenski gradonačelnik dr Ante Županović, Biserka Petrović, Ivo Mikuličin, dugogodišnji sportski novinar i sportski djelatnik, Marijana Kalauz, kustosica u Muzeju Grada Šibenika i Mladen Cukrov voditelj Kuće slave splitskog sporta koja  je osnovana prije nekoliko godina. Nazočni su bili brojni sadašnji i bivši sportaši i predstavnici šibenskih sportskih klubova i institucija. Svi su se složili da bi trebalo koordinirano prikupiti i obraditi te nakon toga i javno prezentirati sve što je vezano za šibensku sportsku tradiciju i njegove brojne uspješne sportaše i klubove. Tu je inicijativu svesrdno podržala i Biserka Petrović, majka najslavnijeg šibenskog i hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića koje je u Zagrebu osnovala njegov Muzej, a u Šibeniku uredila njegovu Spomen - sobu. Istaknula je kako se, radeći to, rukovodila tezom koju je pokojni Dražen stalno isticao kako  povijest treba sačuvati od zaborava jer bez toga ni sadašnjost ni budućnost nemaju smisla. Na okruglom stolu bilo je i polemički tonova koje su izazvale teze Ive Mikuličina o tomu kako nema smisla  prezentirati slavnu prošlost šibenskog sporta i njome se dičiti ako se ne uspije poboljšati sadašnje stanje u šibenskom sportu koje je po njemu vrlo loše. Istaknuo je i kako je veliki problem šibenskog sporta to što nitko ne priznaje rezultate onog drugog, što se politizira vođenje sportskih klubova i što svi misle da je svijet počeo upravo od njih. Na to je reagirao šibenski gradonačelnik dr Ante Županović koji se nije  složio s tvrdnjom da različite političke opcije pomažu samo klubove koje smatraju svojima, a druge zanemaruju već je naglasio kako se politika ne miješa u sport. Marijan Tepić, tajnik Saveza sportova Grada Šibenika se, pak, nije složio, s tvrdnjom da je  današnji šibenski sport na niskim granama pa je spomenuo  niz sportaša koji nižu sportske uspjehe kao i činjenicu da će dvije šibenske košarkašice sudjelovati na Olimpijadi u Londonu. Njegov istup isprovocirao je nekada slavnog šibenskog sportaša Nikicu Cukrova, koji mu je predbacio da se njega, kao vrhunskog sportaša, iz Saveza sportova proteklih  godina nitko nije sjetio niti pozvati na neku svečanost, a kamo li što drugo. Bilo je riječ i o šibenskom mentalitetu koji je navodno krivac za to što se uspjeh i rezultati u Šibeniku previše ne cijene s čim se nije složio šibensko - kninski župan Goran Pauk napominjući da je tako i u drugim lokalnim sredinama.  
Na skupu se čulo i kako već postoji dosta prikupljene i obrađene građe o povijesti šibenskog sporta  što bi trebao biti začetak projekta osnivanja kuće šibenske sportske slave.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam