Datum objave: 19. Srpanj 2012

NEPOZNATA POVIJEST: 65 godina igranja košarke u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se smatra gradom košarke, ali do sada je bilo gotovo nepznato kada se taj sada  iznimno popularni sport počeo igrati u Šibeniku. Redakcija časopisa  "Šibenik tim"  otkriva u novom 15. broju koji izlazi u subotu, 21. arpnja  da su za to zaslužni bračni par Zlatko i Milica Res Koritić koji su prije 65. godina donijeli košarku u Šibeniku. Riječ je o profesorima tjelesnog odgoja koji su po zadatku došli 1946. godine  raditi u šibensku gimnaziju. Okupili su talentirane šibenske gimnazijalce i naučili ih igrati košarku pa su oni godinu dana kasnije odigrali prvu javnu košarkašku utakmicu sa Zadrom. Tim povodom časopis Šibenik tim i Škola košarke Dražen Petrović u Šibeniku, koja ove godine slavi 15. godišnjicu rada, sutra organiziraju program obilježavanja 65. obljetnice  prve javno odigrane košarkaške utakmice  u Šibeniku, a pokrovitelj je Grad Šibenik.

 

Tim povodom u sportskoj dvorani Osnovne škole Tina Ujevića  bit će organiziran susret najstarijih šibenskih košarkaša koji su odigrali tu prvu utakmicu i najmlađih košarkaša, polaznika Škole košarke Dražen Petrović, a nazočni će biti i igračice i igrači nekada slavnih šibenskih košarkaških klubova "Šibenke"  i  "Elemesa" iz njihovih najuspješnijih dana, Biserka Petrović, majka Dražena Petrovića, najslavnijeg šibenskog i hrvatskog košarkaša te kćeri bračnog para Res Koritić. Za njih će biti priređen i prijem u Spomen sobi Dražena  Petrovića u Preradovićevoj ulici u Šibeniku, a nakon toga će, u sklopu programa obilježavanja ovog vrijednog jubileja, u Gradskoj vijećnici u Šibeniku biti održan okrugli stol pod nazivom:"Zašto i Šibenik ne bi imao svoju kuću sportske slave?". O tome je li priča o Šibeniku kao sportskom gradu mit ili činjenica i treba li sustavno izučiti i prezentirati šibensku sportsku povijest i tradiciju govorit će predstavnici Grada Šibenika, sportski djelatnici, poznati šibenski sportski novinari te predstavici Muzeja Grada Šibenika i Muzeja sporta iz Splita. 


Program obilježavanje 65. obljetnice prve košarkaške utakmice u Šibeniku i 15. obljetnice Škole košarke Dražen Petrović:

 

1.SUSRET NAJMLAĐIH I NAJSTARIJIH ŠIBENSKIH KOŠARKAŠA

Datum: 20. srpnja 2012.
Vrijeme: 9,30 sati
Mjesto: Sportska dvorana OŠ Tina Ujevića
Trajanje:  60 minuta

1. Pod košem sportske dvorane OŠ Tina Ujevića upoznat će se najmlađi polaznici Škole košarke Dražen Petrović i košarkaši koji su prije 65 godina odigrali prvu košarkašku utakmicu u povijesti šibenske košarke.

 

2. Četvoro najmlađih i četvorica najstarijih šibenskih košarka bacanjem lopte u koš označiti će početak proslave šibenskih košarkaških jubileja.

3. Pokazni trening najmlađeg naraštaja košarkašica i košarkaša Škole košarke Dražen Petrović

 

4. Najstariji šibenski košarkaši Milivoj Boranić Mita, Tomislav Zorić, Davor Ilijaš  i Boris Baica ispričat će košarkašicama i košarkašima Škole košarke Dražen Petrović kako se nekada igrala košarka i kako su oni zavoljeli taj sport.

5. Domjenak za djevojčice i dječake ŠK Dražen Petrović

 

2. PRIJEM ŠIBENSKIH KOŠARKAŠA VETERANA, DJEČAKA I DJEVOJČICA IZ ŠKOLE KOŠARKE DRAŽEN PETROVIĆ I KĆERI BRAČNOG PARA MILICE I ZLATKA RES KORITIĆA KOJI JE PRIJE 65 GODINA ŠIBENSKU MLADEŽ NAUČIO IGRATI KOŠARKU U SPOMEN DOMU DRAŽENA PETROVIĆA U PRERADOVIĆEVOJ ULICI


Datum: 20. srpnja 2012.
Vrijeme: 11 sati
Domaćini: Biserka Petrović i Grad Šibenik
Mjesto: Spomen dom Dražena Petrovića u Preradovićevoj ulici

 

Sudionici:
-Košarkaši veterani koji su odigrali prve javne košarkaške utakmice 1947. godine.
-Grupa djece, treneri i Uprava Škole košarke Dražen Petrović
-Mirjana Res Koritić i Jasna Starčević, kćerke profesorice i profesora Milice i Zlatka Res Koritića začetnika košarke u Šibeniku
-Košarkašice KK Revija koje su 1974. godine izborile plasman svog kluba u prvu saveznu ligu,
-Košarkaši KK Šibenke koji su igrali utakmicu protiv KK Bosna 1983. godine

-Prezentacija spomen doma Dražena Petrovića
-Vođeno razgledavanje spomen doma Dražena Petrovića
-Zajednička fotografija pod spomen košem Dražena Petrovića
-Polaganje buketa cvijeća na spomenik Draženu Petroviću

 

 

3. OKRUGLI STOL
Zašto i Šibenik ne bi imao kuću svoje sportske slave?

 

Datum: 20. srpnja 2012.
Vrijeme: 12,30 sati
Mjesto: Velika gradska vijećnica
Trajanje: 60 minuta


4. SVEČANI DOMJENAK U POVODU

 

65. OBLJETNICE PRVE KOŠARKAŠKE UTAKMICE
i
15. OBLJETNICE UTEMELJENJA ŠKOLE KOŠARKE DRAŽEN PETROVIĆ

Datum: 20. srpnja 2012.
Vrijeme: 13,30 sati
Mjesto: Velika gradska vijećnica
Pozdravne riječi domaćina skupa i pokrovitelja skupa: 
Trajanje: do 60 minuta

Iz kategorije: Vijesti