Datum objave: 19. Srpanj 2012

Prvih devet tvrtki starta s radom u INavis centru u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Devet tvrtki smjestilo se u INavis centru u Šibeniku nakon što je završena prva faza njegovog uređenja. Obavljen je tehnički pregled zgrade u kojoj se nalazi taj centar u nekadašnjoj vojarni Bribiskih knezova pa su ga danas obišli  predstavnica tvrtke CroNoMar Ana Zajc i gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović. "Norveška strana iznimno je zadovoljna dosadašnjim partnerstvom s Gradom Šibenikom i nada se da će budućnost donijeti nove zajedničke projekte. Pomorski Inovacijski Centar iNavis napokon postaje aktivno mjesto za razvoj poslovanja bilo da je riječ o postojećim ili novoosnovanim tvrtkama.“, kazala je Zajc. Istaknula je dobar primjer NCP -a koji je zahvaljujući toj suradnji  lani ostvario izvozne poslove  u vrijednosti od 20 milijuna kuna. 
Gradonačelnik Županović istaknu je da je tu prva fazu uređenja zgrade Pomorskog inovacijskog centra iNavis, koja obuhvaća  uređenje zidova i zidnih pregrada, zatim uređenje podova, te sanaciju vlage, financirao je Grad s oko 5 milijuna kuna, a uz to je za uređenje okoliša te prilazne ceste i protupožarnog puta- izdvojeno dodatnih 2,8 milijuna kuna. Zahvalio je Kraljevini Norveškoj na partnerstvu u tom projektu. 
Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika i zastupnik u Hrvatskom saboru Petar Baranović izrazio je zadovoljstvo što ovaj značajan hrvatsko-norveški projekt otvara perspektive svima onima koji se u svom poslovanju dotiču pomorskog sektora, a najavio je i da će Grad tražiti od države vlasništvo nad bivšoj vojarnom u kojem je smješten INavis budući da ju je sada dobio na korištenje na 20 godina.
Taj će inovacijski centar biti službeno otvoren u rujnu. Polovica prostora u njemu namijenjena je postojećim tvrtkama poslovanje kojih je vezano za more, a taj centar  korisnicima pruža i uslugu podrške poslovanju koja uključuje pristup internacionalnoj poslovnoj mreži, pristup norveškom i drugim tržištima te  kooperaciju s norveškim tvrtkama.
INavis je zajednički norveško – hrvatski projekt  uspostave Pomorskog inovacijskog centra u Šibeniku kako bi se okupile  i povezale  hrvatske  i norveške  tvrtki i institucija iz pomorskog sektora. Norveško ministarstvo vanjskih poslova osiguralo je za taj projekt 20 milijuna kuna za realizaciju projekta, te know – how kroz ovlaštene institucije i tvrtke u projektu. 
 

Iz kategorije: Vijesti