Datum objave: 17. Srpanj 2012

U Ljetnoj školi filozofije na Prviću raspravlja se o rocku, stripu, filmozofiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Mala filozofija iz Zagreba uspjela je organizirati šestodnevnu Ljetnu školu filozofije u odmaralištu Društva „Naša djeca“ na otoku Prviću zahvaljujući potpori Šibensko kninske županije u iznosu od – 1000 kuna! Suma se čini gotovo beznačajnom međutim to je jedina potpora koju je Udruga Mala filozofija dobila iako se obratila na više od 200 adresa uključujući hrvatsku vladu, premijera Milanovića i predsjednika Josipovića. Osim Šibensko – kninske županije Ljetnu školu filozofije za koju vlada golemo zanimanje među hrvatskim srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovne škole pomogla je tvornica „Labud“ koja im je dala sredstva za čišćenje, naklada „Profil“ i „Školska knjiga“  od kojih je dobila bilježnice, prior za pisanje i nekoliko knjiga te jedan anonimni donator koji je školi poklonio higijenske potrepštine. Sve ostale troškove platili su roditelji polaznika škole uključujući i cijenu najma odmarališta Društva „Naša djeca“ koja je odnijela gotovo 60 posto prikupljenog novca. Organizatori škole, članovi i osnivači Udruge „Mala filozofija“, Ivana Bogović, profesorica povijesti i Katarina Stupalo profesorica filozofije i logike u zagrebačkoj gimnaziji „Lucijan Vranjanin“ te doktor filozofije Ćurko, nisu odustali od Ljetne škole filozofije na Prviću čak ni kada su shvatili da je odmaralište kojeg su unajmili zapušteno, derutno i neuredno, da tamo nema tople vode pa i nekih elementarnih uvjeta za boravak djece. Odmaralište su sami uredili pa je škola u kojoj se uči o demokraciji, estetici stripa i rocka, prijeteljstvu kao mostu između duša, volonterstvu kao izrazu ljubavi prema čovjeku i prirodi, ekologiji sjevernoameričkih indijanaca, položaju intelektualaca u svijetu i drugim temama kroz koje se mlade uči kako kritički i kreativno razmišljati, ipak održana. Bez onih simboličnih 1000 kuna od Šibensko – kninske županije i bez djece voljen raditi čak i fizičke poslove, morali bi odustati. Zanimljivo je da su jedini odgovor dobili od predsjednika RH Josipovića. On je odgovorio odmah, podržao je školu ali je rekao da Ured predsjednika nema novaca za te namjene. S druge strane odgovor premijera Milanovića  nije stigao na adresu škole ni nakon više od mjesec dana. 

Inače Udruga „Mala filozofija“ održala je do sada više od 1300 besplatnih radionica širom Hrvatske, a njena vrijednost prepoznata je i u svijetu. Zadnji poziv za prezentaciju dostignuća škole i djelatnu suradnju stigao im je čak iz Seula. 
Inače Udruga „Mala filozofija“ nije Šibenik i otok Prvić izabrala slučajno. Oni su naime uvjereni da je za Ljetnu školu filozofije idealan ambijent šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala. Ove im godine nije pošlo za rukom postati dijelom programa te etablirane manifestacije ali ne odustaju i nadaju se da će dogodine biti više sreće, razumijevanja i potpore za taj oblik neformalnog obrazovanja.
Što točno radi i kojim plemenitim ciljevima teže Udruga „Mala filozofija“ i Ljetna škola filozofije može se vidjeti na njihovoj web stranici petit.filozofie.com
 

Iz kategorije: Vijesti