Datum objave: 16. Srpanj 2012

Još jedne nezaboravne Ide u rimskom vojnom logoru Burnum

Diana Ferić
Diana Ferić

Nogomet se igrao i u rimsko doba, ali po posve drukčijim pravilima u što se se sinoć, na IV. Burnumskim idama mogli uvjeriti brojni posjetitelji koji su se, kao publika, uživijeli u tu igru između Rimljana i Dalmata zdušno navijajući  za svoje favorite. U vrlo rigorozno suđenje često se umiješao i centrurion tražeći drakonske kazne za prekršaje. Nogomet iz rimskog doba u kojem je bilo dopušteno i igranje rukom, a suđenje je bilo vrlo strogo uprizorili su sinoć u antičkom  vojnom logoru Burnum članovi udruge "Gaj Laberije" iz Sinja u organizaciji nacionalnog parka Krka. To je bio samo dio programa tog dojmljivog putovanja u prošlost koji je nazvan "Kruha i igara". Posjetitelje su na ulazu u taj rimski vojni logor dočekao tradicionalni rimski stol s vinom začinjenim medom te prezentacija nekih starih obrta, a između dva poluvremena rimskog cara i njegovu svitu kao i cijelu publiku oduševile su rimske plesačice koje su odlično dočarale članice šibenske plesne  udruge Sjene,  te borbe ratnika u kojima je sudjelovala i jedna žena koja je izašla i kao pobjednik. Narator je kroz cijelu večer bio redatelj Sergej Mioč.

Termin Ide izvorno se odnosi na dane u kojima su Rimljani organizirali svečanosti i proslave. Rimske su ide zapravo dani u godini koji su za Rimljane imali posebno značenje, a svi su bili za punog mjeseca. Svaki petnaesti dan u ožujku, svibnju, srpnju i listopadu, te svaki trinaesti dan u ostalim mjesecima u godini nazivao se idama.
Oživljavanje povijesti u tom jedinom rimskom vojnom logoru u Hrvatskoj,  organizira se od prošle godine čime Uprava NP Krka na teritoriju kojeg se nalazi Burnum kao prvoklasna turistička atrakcija. Time je obogaćena  turistička ponuda, a turiste se privlače i na gornji tok rijeke Krke iako je i na sinoćnjim idama bilo najviše domicilnog stanovništva za koje je iz Šibenika, Skradina i Drniša organiziran besplatni autobusni prijevoz. 

Rimski amfiteatar Brunum  je gotovo dva tisućljeća bio skriven pod naslagama zemlje i kamenja. Vjerovalo se da je riječ o običnoj vrtači, međutim kada se počelo s arheološkim istraživanjem, dogodila se senzacija -otkrivao se komadić po komadić nekadašnjeg vojnog vježbališta koje je moglo primiti i 8000 gledatelja.
 

Iz kategorije: Vijesti