Datum objave: 13. Srpanj 2012

Dislocirani studij energetike u Palacinu od 2013. godine!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Sveučilišni dislocirani  studijski program energetike i zaštite okoliša u Šibeniku, ako sve bude po planu, startat će u akademskoj godini 2013./2014., a trebao bi se izvoditi kao trogodišnji preddiplomski studiji s ciljem obrazovanja sveučilišnih prvostupnika u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, kako je dogovoreno na sastanku koji je održan u Rektoratu Sveučilišta u ZagrebuUz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, dekana Fakulteta elektrotehnike iračunarstva prof. dr. sc. Nedjeljka Perića te dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc.Ivana Juragu, sastanku su nazočili župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, zamjenikgradonačelnika Grada Šibenika Petar Baranović, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika AnaGojanović-Rakić, ravnatelj Šibenske privatne gimnazije Zvonko Pešić, dr. sc. Danica Ramljak, dr. sc.Haruis Boko iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, predstavnik Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske BICRO Ivo Friganović, prof. dr. sc. Tarzan Legović iz Instituta Ruđer Bošković, predstavnikInstituta Ekonerg Dean Vidak te prof. dr. sc. Nikola Čavlina s Fakulteta elektrotehnike i računarstvaSveučilišta u Zagrebu. Razmatreali su  daljnje aktivnosti vezane uz inicijativu pokretanja dislociranih studijskih programaenergetike i zaštite okoliša sa sjedištem u Šibeniku. Tijekom održanog sastanka, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Nedjeljko Perić idekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Ivan Juraga prisutnima su predstavili osnovnustrukturu dislociranog studija Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Šibeniku koji bi se fokusirao naobnovljive izvore energije te gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost.U skladu s iznesenim prijedlogom kojeg je pripremila posebna Radna skupina, opći dio studija trajao bi tri semestra, nakon čega bi studenti tijekom sljedeća tri semestra studiranje nastavili na jednom od dva ponuđena modula, i to modulu Obnovljivi izvori energije ili modulu Gospodarenjeenergijom i energetska učinkovitost. Stručnjaci obrazovani na ovim studijskim programima tijekomstudija bi trebali steći znanja i vještine koji bi im omogućavali zapošljavanje na području Šibensko - kninske
županije i u široj regiji ili pak nastavljanje daljnjeg obrazovanja na diplomskim studijima.Konačan prijedlog studijskog programa, s detaljnom razradom sadržaja i nositelja kolegija, ishoda učenja te drugih elemenata radna skupina trebala bi završiti najkasnije do 15. studenoga ove godine.


Predstavnici Grada Šibenika na sastanku su izvijestili da je pozitivno riješen zahtjev kojim je GradŠibenik od Agencije za upravljanje državnom imovinom AUDIO tražio korištenje i upravljanje svimvojarnama i vojnim objektima u Šibeniku, između ostalog i prostorom bivše vojarne Palacin u kojoj bitrebao biti smješten studentski kampus i u kojem bi se u budućnosti trebali izvoditi dislociranistudijski programi energetike i zaštite okoliša. Sukladno tome, Grad Šibenik započet će aktivnostivezane uz pripremu projektne dokumentacije te daljnje korake vezane uz projektiranje prostora zaizvođenje nastave i laboratorija. Sredstva potrebna za adaptaciju prostora bivše vojarne Palacinplaniraju se primarno osigurati putem natječaja u okviru strukturnih fondova Europske unije.Sudionici sastanka dogovorili su se da će Radna skupina Sveučilišta u Zagrebu početkom rujna doći ustručni posjet Šibeniku tijekom kojeg će s predstavnicima lokalnih vlasti nastaviti razgovore odaljnjim aktivnostima vezanima uz realizaciju inicijative o pokretanju dislociranih studijskihprograma. Tijekom toga sastanka razmotrit će se alternativne lokacije u Šibeniku na kojima bi sestudijski programi mogli izvoditi do završetka radova na prostoru bivše vojarne Palacin. Također,zaključeno je da će se u sljedećem razdoblju izraditi detaljna financijska analiza svih elemenata kojipredstavljaju preduvjet za početak izvođenja dislociranog studija u Šibeniku. Dogovoreno je i da, će se nastavit će  rad na pokretanju dva ostala planirana studija iz područje zaštite okoliša i akvakulture.

Iz kategorije: Vijesti