Datum objave: 13. Srpanj 2012

Trgovina i dalje ostvaruje najveću dobit u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveću dobit u gospodarstvu Šibensko - kninske županije ostavrila je u 2011. godini trgovina na veliko i malo tako da je na snazi i dalje  paradoks po kojem je u navodno siromašnoj županiji kao što je Šibensko - kninska, u kojoj su plaće znantno ispod državnog prosjeka trgovina i dalje najprofitnija djelatnost. Njezina ukupna dobit iznosila je oko 42,2 milijuna kuna i bila je za oko 13 posto veća nego godinu dana ranije. Trgovina na veliko i malo ostavrila je nešto manje od trećine ukupne dobiti u Županiji,a toliko sudjeluje i u strukturi gospodarstva. No unatoč ostvarenoj dobiti ta se djelatnost u 2011. godini nije razvijala jer su istodobno smanjili broj zaposlenih za oko 5 posto.
Nakon trgovine najveću dobit imala je prerađivačka industrija, oko 33,7 milijuna kuna i povećana je za 22 posto u odnosu na 2010. godinu. Inače, pokazatelji stanja u gpsodarstvu Šibensko - kninske županije su nešto bolji pa je tako ostvareni gubital za oko 26 posto manje nego godinu dana ranije, a u prerađivačkoj djelatnosti smanjen je za oko 47 posto.
No i dalje raste broj insolventnih tvrtki, investicije u dugotrajnu imovinu, koje su dobar pokazatelj stvarnog stanja u gospodarstvu, bile su za 16,5 psoto manje nego u 2010. godini. U tvrtkama koje imaju sjedište u Šibensko - kninskoj županiji  bilo je zaposleno 10 500 radnika što je samo 0,2 posto više nego  2010. godine.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3