Datum objave: 13. Srpanj 2012

Izumrle vozačke vještine i užance - uživo

Diana Ferić
Diana Ferić

Vozač tridesetak godina starog fiće zorno je na sred ulice u centru Šibenika prezentirao kako se otklanjao kvar na automobili prije nego što je to prometalo postalo sandukom visoke tehnologije i zamršene elektronike.Gedore, francuski ključ, set okastih ključeva, kacavide, brage, kutija vida, pribor za krpanje buvela… sve su to bili obvezni dijelovi opreme svakog automobila dok je auto bio – auto, a ne putujući sanduk visoko sofisticirane tehnologije i elektronike. Naši su očevi i djedovi znali popraviti auto kada stane, propuhati diznu na karburatoru, zamijeniti puknuti remen, staviti nove četkice na dinamo, osposobiti anlaser pa čak i zakrpati probušenu gumu na sred ceste. Danas vlasnicima automobila nikakav alat ne treba, a i da ga imaju beskoristan je jer je nemoguće bilo što popraviti na sam svoj majstor principima. Kada auto stane – sjedni i plači ako ti je crkla baterija na mobitelu. Ako nije, zovi vučnu službu i svoje prometalo prepsti stručnjacima u ovlaštenom servisu koji kvar dijagnosticiraju priključivanjem stroja na kompjuter. Nema paljenja na guranje, nema šlepanja… nema ništa što vozač može napraviti sam. Ne može sam promijeniti čak ni neispravnu sijalicu, a kamo li popraviti bilo što na motoru.

 

Kako je to izgledalo nekada dok je, kako naši stari kažu – Bog hodao zemljom, a automobili bili jednostavni strojevi za prijevoz od točke A do točke B mogli su Šibenčani vidjeti danas pred zgradom SDP-a. Zastava 750, popularni fićo star barem tridesetak godina, jednostavno je stao. Njegov vlasnik, poznavatelj zaboravljenih automehaničarskih vještina i vozačkih užanci nije posegnuo za mobitelom i pozvao u pomoć vučnu službu nego se mašio gedora i kacavide i za čas sam otklonio kvar.
Iako ga je kvar zaustavio na nezgodnom mjestu na sred prometne ulice, iako nije stavio trokut upozorenja ni uklonio svoje vozilo s kolnika, nitko se na vlasnika fiće nije ljutio što ga popravlja na sred ulice. Što više pobrao je simpatije pa i uzvike odobravanja drugih vozača koji su s nostalgijom gledali kako iskusni vozač koji svoj auto poznaje u dušu bez straha rastavlja i sastavlja vitalne dijelove motora na što se oni ne usuđuju ni pomisliti.
 

Iz kategorije: Vijesti