Datum objave: 10. Srpanj 2012

Španjolka fotografirala tragove vremena na licima Murterina

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanim otvorenjem izložbe "Lica i uspomene - tragovi vremena na licima starijih žitelja Murtera" autorice Beatriz Valenzuele Garcie  Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja murterske udruge Argonauta  otvorio je ove sezone svoja vrata.

Beatriz Valenzuela Garcia (22) mlada je umjetnica iz Španjolske koja u udruzi Argonauta volontira u sklopu programa Europske volonterske službe (Mladi na djelu EU). Kako Beatriz studira psihologiju, a u slobodno vrijeme se bavi fotografijom kao hobijem, tijekom hladnih zima kada u Murteru nije tako živo kao u rodnoj joj Barceloni, došla je na zamisao o razvoju ovog zanimljivog projekta. Beatriz je zajedno sa učenicima Osnovne škole Murterski škoji devet mjeseci fotografirala, pravila portrete te bilježila priče četrdesetak starijih mještana Murtera.

Beatriz je imala želju susresti stare u njihovom stvarnom životu i čuti njihove priče, osobito životne anegdote. Uspostavilo se da je projekt prava win-win situacija. Stari murterini bili oduševljeni što je netko zainteresiran za njihove živote i sasvim prirodno su pričali svoje omiljene životne dogodovštine. Učenici osnovne škole imali su priliku vježbati engleski jezik te su stekli zanimljivo iskustvo suradnje s jednom strankinjom na zadatku nesvakidašnjem za Murter. Beatriz je stekla dragocijeno iskustvo, a projekt će joj koristiti na studiju.  Izložba „Lica i uspomene“ gostima Murtera omogućuje jedinstvenu priliku da otkriju onu skrivenu dimenziju koja mjesto Murter ima, a koju čuvaju bore i sjedine starih murterina.

Beatrizini radovi koji se sastoje od fotografskih kompozicija te kratkih tekstova portetiranih osoba, biti će izloženi i dostupni posjetiteljima Edukacijskog centra udruge Argonauta do 31. kolovoza 2012.

Iz kategorije: Vijesti