Datum objave: 10. Srpanj 2012

Gradonačelnik Šibenika:Napadaju me plaćeni novinari

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što su neki mediji, među njima i "Slobodna  Dalmacija",  pisali o tome kako šibenski gradonačelnik dr Ante Županović zbog svog sebičnog interesa odnosno zaklanjanja vidika iz njegove kuće odbija dati suglasnost  za izgradnju stambeno - poslovnog objekta na Peškariji gradonačelnik je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća istupio "bez rukavica:"Pritisak na mene vrši se preko plaćenih tekstova i novinara „Slobodne Dalmacije“ ali nikakvi napadi neće me obeshrabriti, do kraja ću braniti interese Šibenika i boriti se za očuvanje njegove povijesne jezgre, a problem interpolacije betonske stambeno- poslovne zgrade na prostoru Stare peškarije spreman sam internacionalizirati posredstvom Udruge  povijesnih gradova Europe.“
Tim riječima obratio je  se  vijećnicima  nakon što je vijećnik Branko Belamarić iz SDP-a zatražio njegovo očitovanje o neprimjerenom medijskom pritisku kojem je izložen zbog protivljenja izgradnje stambeno – poslovne zgrade na prostoru Stare peškarije, odnosno na mjestu dominikanskog samostana koji je srušen u bombardiranjima Šibenika tijekom Drugog svjetskog rata.

Grijeh bivšeg ministra kulture 

„Suglasnost za izvođenje betonske interpolacije u povijesnoj jezgri Šibnika samo 50 metara od katedrale sv Jakova grijeh je bivšeg ministra kulture koji je bez znanja šibenske gradske vlasti, mimo suglasnosti šibenskih zaštitara kulturne baštine i suprotno interesima građana Šibenika potpisao suglasnost investitoru da može graditi na tom mjestu ono što je naumio.“, kazao je Ante Županović i dodao:"Članci u kojima me se napada plaćeni su, a u njima se prešućuju neke bitne činjenice. Prije svega javnosti je uskraćena informacija da je Grad Šibenik ponudio investitoru ništa manje atraktivnu i k tome veću parcelu od 1800 četvornih metara kod jedriličarskog kluba „Val“. Umjesto nagodbe uslijedili su pritisci svim sredstvima koji neće pokolebati ni mene ni bilo koga drugoga kome je Šibenik u srcu. Nitko ne može pristati na betonsku interpolaciju usred starog Šibenika 50 metara od katedrale sv. Jakova. Ukoliko investitor i dobije suglasnost gradska će uprava zaustaviti gradnju žalbama. Iskoristit ćemo sva pravna i demokratska sredstva koja imamo na raspolaganju u borbi protiv tog i svih takvih neprimjerenih objekata. Istio tako nećemo dozvoliti omalovažavanje stručnosti i znanja šibenskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji godinama uspješno štiti stari Šibenik od devastacija i nakaradnih interpolacija. Uostalom i ministarstvo kulture smatra da suglasnost koju je potpisao prethodni ministar treba promijeniti. Nad tom suglasnošću zgražaju se i povjesničari, i pravnici i građani. Dakle, definitivno kažem NE namjerama investitora da gradi betonski stambeno – poslovni objekt na mjestu nekadašnjeg dominikanskog samostana na rivi. Na žalost to nije jedini takav slučaj. Ima još sličnih pokušaja. Na ruku im je išla bivša gradska vlast, a bivši ministar i bivše ministarstvo su potpisujući suglasnosti mimo znanja struke i mimo interesa Šibenika izdali Šibenik i Šibenčane.“
Ante Županović je najavio da će se aktualno ministarstvo kulture o tome problemu očitovati još tijekom današnjeg dana. Zanimljivo je da na oštre riječi i eksplicitne osude gradonačelnika Županovića nitko od vijećnika nije reagirao niti se javio za repliku ili eventualni ispravak krivog navoda.    

Gradonačelniak prijavili USKOK - u 

Investitor, koji su protiv njega podnijeli prijavu USKOK- u prozvali su ga u  jučerašnjem broju "Slobodne Dalmacije: "Uložili smo ogroman novac i vrijeme u projekt i ni po kojim uvjetima se ne želimo povući pred “lokalnim centrima moći” i odustati od izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa “Stara ribarnica” u Šibeniku. Još prije pet godina uloženo je više od šest milijuna kuna za zemljište, a ukupno dosad utrošeno je oko sedam milijuna kuna, dok projekt, od kojeg koristi ima i Grad Šibenik, stoji zbog sporosti, opstrukcije, nezakonitosti, nemoralnosti i odugovlačenja odgovornih osoba gradske administracije. Nije nam preostalo ništa drugo nego podnijeti USKOK-u kaznenu prijavu protiv dr. Ante Županovića, šibenskoga gradonačelnika, zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, što smo i učinili 4. srpnja.", izjavio je Denis Štambuk, direktor tvrtke “Peškarija” koja je još 15. ožujka 2007. podnijela zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole za gradnju objekta na šibenskoj rivi uz crkvu sv. Dominika i Butu Harolda Bilinića, na prostoru bivše peškarije površine od 2353 metra četvorna. Idejni projekt izradio je ured “Vulin & Ileković” iz Zagreba, a građevina bi imala devet stanova, 14 garažnih mjesta i šest poslovnih prostora. 



Indikativno je da tekst o toj  lokalnoj temi  nije napisao nitko iz dopisništva "Slobodne Dalmacije" iz Šibenika već njihova kolegica iz Splita što bi moglo značiti ili da novinari u Šibeniku čuvaju svoju kožu, što baš i ne "drži vodu"  ili da je gradoačelnik ipak u pravu i da je riječ zaista o naručenom tekstu.  

Iz kategorije: Vijesti