Datum objave: 06. Srpanj 2012

Šibenska narodna glazba svirala šansone-Šibenčani uživali

Diana Ferić
Diana Ferić

Sinoćnji tematski koncert Šibenske narodne glazbe pod nazivom "Šibenska narodna glazba pjeva šansonu" bila je još jedna u nizu nezaboravnih glazbenih večeri koje publici u Šibeniku već godinama priređuju. I ove godine nastupili su u sklopu noćnog programa Međunarodnog dječjeg festivala, a uz nastup poznatih pjevača i klapa izveli su su najpoznatije skladbe  s proteklih 15 večeri dalmatinske šansone i tako Šibenčane uveli i u taj značajan jubilej, a repertoar su upotpunili i talijanskim kanconama.

Kao  i uvijek na šibenskoj pozornici, nastup Gabi Novak  bio je i ovog puta prepun emocija i s njene strane i sa strane publike koju se razgalila "Šibenska nevista". Arsen Dedić koji je kao glazbenik počeo upravo u Šibenskoj narodnoj glazbi, ušetao je na pozornicu i isto tako išetao s nje u u svom nonšalantnom stilu predstavljajući se kao član "kluba liječenih Šibenčana". Publika je bez daha odslušala njegov Never more, a na kraju je  izrecitirao duhovitu katrenu koju je posvetio poznatoj liječnici iz Padove Neli Sršen koja ga je prije nekoliko godina operirala i doslovce vratila u život.  Publiku je na noge podigao Tomislav Bralić kojeg je odlično pratila  klapa Sebeniko, a na "Zori biloj" veliki dio publike imao je  ruke u zraku. Poseban užitak, za što su nagrađeni burnim pljeskom svojim glasovnim mogućnostima i interpretacijom publici su, pjevajući talijanske kancone, priredili Helena Bastić i splitski operni pjevač Saša Jakelić, a raspjevali su ih i pomalo rasplesali i Zdravko Škender i Neno Belan.  Uz njih,  dio atmosfere s proteklih Večeri šansone, koje i dalje smatraju jednim od najboljih šibenskih festivala, jednako uspješno dočarali su  još i klape More,klape Fortica i Sebeniko, sastav Orange, Hari Rončević, Davor Pekota i Dragica Gulin.
Šibenska narodna glazba na ovom je koncertu, pod ravnanjem  maestra  Damira Marušića,  uspješno ispunila ulogu revijalnog orkestra. Njihovi tematski ljetni koncerti  postali su tradicijom, a karte za njih su uvijek rasprodane. Počeli su s koncertom posvećenim 100. obljetnici suradnje Glazbe i šibenskog pjevačkog društva Kolo, pa su održali koncerti u povodu 200. obljetnice sviranja puhačkih instrumenata u Šibeniku, usliejdio je nezaboravni koncert "Šibenska narodna glazba pjeva Arsena", a prošle godine su održali  koncert "Šibenska narodna glazba izvodi šibenske autore kroz stoljeća.    

Iz kategorije: Vijesti