Datum objave: 03. Srpanj 2012

Banj posvađao župana i gradonačelnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Najavljujući pred ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem,  koji je jutros  posjetio TEF i plažu Banj, da će Šibensko - kninska županija naručiti i financirati dodatna istraživanja kvalitete mora na Banju šibensko - kninski župan Goran Pauk ozbiljno je naljutio šibenskog gradonačelnika dr Antu Županovića koji mu je odmah uzvratio da  je njegov istup krajnje neprimjeren i politkantski, a kasnije mu je spočitao i da radi kontra interesa Šibenika. "Ulje" na žar  te prepirke, iza koje očito stoji ozbiljan sukob između Grada i Županije  dodao  Franko Vidović, zamjenik šibenskog gradonačelnika i saborski zastupnik koji je novinarima izjavio kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji su izdali dopuštenje da se u šibenskom zaljevu uzgajaju školjke, a znaju da navodno more nije ispravno, misleći pri tome na županijsku vlast.
 Sve je počelo zajedničkom izjavom novinarima.Gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović, koji je prvi govorio, istaknuo je da je plaža Banj primjer kako se jedan devastirani prostor može urediti da postane koristan građanima i da krasi Grad dodavši da je na taj projekt iznimno ponosan. Nakon toga je izjavu  novinarima dao  župan Goran Pauk koji je zahvalio ministru što je posjetio Šibenik kazavši i se moraju dogovoriti o rješavanju važnih pitanja kao što su sanacija terena TEF -a i Bikarac ,a onda nije mogao otrpjeti da ne spomene polemike oko kvalitete mora na Banju. "Plaža Banj je korisna za Grad Šibenika. Koristim ovu priliku da najavim da će Županija, s obzirom na već započetu polemiku oko toga je li more uz tu plažu zdravo za kupanje, naručiti dodatna istraživanja i analize da bi,  građani bili sigurni.", kazao je župan. Gradonačelnik mu je na to odmah odgovorio kako to što je rekao  nije u redu te da negoduje zbog takavog politiziranja. " Sva potrebna ispitivanja mora su napravljena i za takvo što nema potrebe.", decidiran je bio Županović. Ministar je pokušao smiriti situaciju općenitom izjavom da je prošlo vrijeme politiziranja i politikanstva i da svi u Hrvatskoj trebaju shvatiti da je saniranje opasnog otpada program od nacionalne važnosti i da to treba raditi ne zbog ove ili one stranke nego zbog ljubavi prema domovini i želji da živimo u čistoj zemlji i imamo nezagađen okoliš.  Polemiku su gradonačelnik Županović i župan pauk nastavili i na kavi u plažnom restoranu,a dr Županović mu je uostalom spočitao da radi protiv interesa Grada Šibenika. 
Ministar Zmajlović je nakon posjeta Općini Tisno, u pratnji predstavnika šibenske gradske i županijske vlasti te  predsjednika NO TEF - a i Gradskog vijeća Gorana Grguričina i direktora TEF -a Krešimira Šakića obišao teren bivšeg TEF -a koji bi se treba sanirati, a nakon toga i plažu Banj,a trenutno je u obilasku Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac.

Iz kategorije: Vijesti