Datum objave: 29. Lipanj 2012

Šibenik - hrvatski centar animalne forenzike

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Zahvaljujući više vrijednoj donaciji tvrtke „Epson“, jednog od najvećih i najpoznatijih proizvođača računalne opreme u svijetu Sokolarski centar Emilija Manđušića u Dubravi pored Šibenika stvorio je sve tehničke pretpostavke za otvaranje Centra za animalnu forenziku i forenziku ptica grabljivica. Otvaranjem tog Centra u sklopu Sokolarskog centra, Šibenik bi nakon dugo vremena dobio jednu novu državnu instituciju i postao jednim od najvažnijih nacionalnih pa i međunarodnih središta za spašavanje ugroženih vrsta ptica, otkrivanje uzroka njihovog izumiranja što bi bitno pridonijelo spašavanju vrsta kojima prijeti istrebljenje pa i ranom otkrivanju ugroza opstanka čak i samog čovjeka. 

Kako smo doznali od Emilija Menđušića i Roberta Gela savjetnika za odnose s javnošću tvrtke „Epson Italia“, Sokolarski centar je dobio visoko sofisticirani profesionalni skener velikog formata koji će omogućiti stvaranje globalno dostupnog atlasa perja ptica grabljivica. To će olakšati raspoznavanje pojedinih vrsta ptica, otkrivanje njihove starosti i niza drugih pojedinosti neophodnih za znanstvenu forenziku. Donirani skener u stanju je precizno očitati čak i mikroskopski sitne detalje koje je zatim moguće višestruko povećavati i izučavati. 

„Tvrtka „Epson“, koja je inače društveno i socijalno osjetljiva i rado sudjeluje u svim projektima za dobrobit zajednice, a posebno na projektima očuvanja prirode, prvi puta je podržala jedan takav projekt u Hrvatskoj. – kazao nam je Robert Gela, -Drago nam je što je naša donacija dospjela u prave ruke i što smo bili u prilici pridonijeti razvoju tako vrijednih projekata kao što su Sokolarski centar i Centar za forenziku ptica grabljivica. Na ovome nećemo ostati jer namjeravamo dati podršku i izložbi fotografija ptica grabljivica u skladu s projektom fotografiranja europske divljine i europskih divljih životinja kojeg „Epson“ već godinama podupire.“ 

„Sada imamo sve što nam je potrebno za realizaciju projekta animalne forenzike i forenzike ptica grabljivica, - kazao nam je Emilio Menđušić, -Šibenik treba i može postati hrvatski centar znanstvene animalne forenzike te posebno forenzike ptica grabljivica kao jedne od najugroženijih životinjskih vrsta.Nadam se da ćemo u tome uspjeti zahvaljujući ovakvim dragocjenim donacijama ali uspješnom suradnjom s lokalnom zajednicom i državnim institucijama. 


Iz kategorije: Vijesti