Datum objave: 24. Lipanj 2012

Kreće valorizacija tvrđave sv Nikole

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo kulture bit će partner Gradu Šibeniku na projektu uređenje i turistička valorizacija tvrđave svetog Nikole u šibenskom kanalu i dići će ga na nacionalnu razinu, obećala je na današnjoj konferenciji za novinare šibenskog  HNS -a ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić. Predsjenik šibenskog HNS -a i dogradonačelnik Grada Šibenika Petar je istaknuo da će   biti ključni projekt šibenske vladajuće koalicije u narednom mandatu. 

Po riječima Zlatar- Violić u toku je rješavanje problema imovinsko - pravnih odnosa koji su dosta zamršeni. To nije samo spomenik nulte kategorije nego je i pomorsko dobro tako da budući imovinsko pravni status te tvrđave ovisi i o novom Zakonu o koncesijama."S obzirom na to tvrđava se neće moći prenijetu u vlasništvo Grada Šibenika jer nad pomorskim dobrom nema vlasništva. Kada utvrdimo je li tvrđava cijela ili je to samo njezin dio pomorsko dobro odredit ćemo i na koji način će ona biti dana na upravljanje Gradu Šibeniku. To mora biti riješeno do kraja 2013. godine, a onda ćemo u drugoj fazi izraditi idejni projekt uređenja i valorizacije te tvrđave koja je vrhunski spomenik. Dio tvrđave bit će uređen kao  pomorski vojni muzej s obzirom na bogatu tradiciju Šibenik, a to je i sadržaj koji je atraktivan svim generacijama. Otvoreni dio tvrđave trebao bi postati poprištem svakojakih događanja koje tek treba osmisliti od elitnih do onih popularne kulture.", kazala je ministrica Zlatar Violić. Kada je riječ o financiranju računa se u prvom redu na europske fondove koji pokrivaju i između 75 i 80 posto investicije, a dobri su i zbog toga što omogućuju brzu realizaciju. 

Ministrica Zlatar Violić je i istaknula kako Šibenik zaslužuje drukčiji tretman od dosadašnjeg kada je riječ o financiranju njegovih projekata u kulturi. Ministarstvo je napravilo analizu o tomu kako su se financirale jedinice regionalne i lokalne samouprave i pokazalo se da je Šibenik godinama bio zapostavljen i zapušten ili je u najboljem slučaju bez kontinuiteta dobivao novac za neke projekte što je rezultiralo  dugim rokovima provedbe."Šibenik je na cijeloj obali upravo onaj grad koji ima najveći mogućnost iskoristivosti, da njegova povijesna, kulturna i urbanu baštinu bude temelj turističkog i svakog drugog razvoja.", priznala je ministrica. I ona i Petar Baranović su rekli i kako je sramota to da do prošle godine na tvrđavi svetog Nikole nije pomagnuta niti jedna cigla, da se na njoj ništa nije radilo kako bi se uredila i valorizirala. 

Iz kategorije: Vijesti