Datum objave: 24. Lipanj 2012

POHVALE OTVORENJU 52.MDF -a:Brodway u Šibeniku!

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko je koja dosadašnja svečanost otvaranja Međunarodnog dječjeg festivala  u na festivalskom okruglom stolu dobila  dobila toliko pohvala kao sinoćnja o kojoj se govorilo samo u superlativima. Ocjenjena je iznimnim događajem  i pravom svečnošću - festumom!
Mjuzikl " Mačak Džingiskan i Miki Tras" u produkciji Hrvatskoj narodnog kazališta Šibenik u sebi je, kako je rečeno, sadržavao sve scensko - glazbene elemenete, glumu, ples, pokret, glazbu - koje sadrži i  Festival kao takav te je primjer odlično pogođene predstave za svečanost otvaranja. Skladatelj Ladislav Tulač uspješno je glazbu prilagodio novoj izvedbi i zahtjevima redatelja Ivana Lea Leme, koji je imao zahtjevan zadatak uklopiti sve te glazbeno - scenske elemente u predstavu kao cjelinu. 
Nera Gojanović, ravnateljica HNK Šibenik koja je i predložila taj tekst Vesne Parun za svečanost otvaranja istaknula je kako je produkcija predstave potvrdila kakve spektakularne stvari može napraviti šibensko kazalište. Posebno je pohvalila šibensku djecu kao voditelje i pjevače: " Pjevali su senzacionalni i oni su zvijezde ove predstave. Bilo je tu djece od 5 do 18 godina koja su bila od početka do kraja koncentrirana na predstavu, a ne samo u sekvencama kada su nastupali.", istaknula je Nera Gojanović dodavši kako je za sudjelovanje u tom mjuziklu bila organizirana audicija na koju se javilo čak 100 malih Šibenčana od kojih je izabrano njih 31,a pripremala  ih je voditeljica Ana Gović Blaće. 

Dubravko Jelačić Bužimski je istaknuo kako je taj mjuzikl pravi način da se jednim glazbeno - scenskim djelom otvori MDF. I za njega je predstava bila odlična u svakom pogledu,  a pripremala se samo 10 dana. 
"Na svečanost otvaranja došao sam pomalo rezigniran što zbog svojih godina što zbog vrućina ali me je predstava već nakon prvog songa ponijela i oduševila. U njoj sam osjetio štih Brodwaya.", kazao je umirovljeni redatelj Pero Mioč koji je sudjelovao na četrdesetak šibenskih dječjih festivala.  

Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture  istaknuo je  kako je izdanje  "Mačka Džingiskana" kao  mjuzikl  odlično te da je dobro što u njemu nije dominirala pedagoška nota  koja je prisutna  u tom domaćem  klasiku. "Bila je to predstava  predstava sa savršenom energijom.", pohvalio ju je.  

Gosti iz Kotora, organizatori tamošnjeg dječjeg kao i ravnateljica  dječjeg kazališta iz Osijak kazali su da im je sinoćnje otvaranje bila zaista svečanost u punom smislu te riječ. Jasena Ramljak, voditeljica Festivala istaknula je kako je sinoć pratila i reakcije publike pogotovu djece i da joj se činili da su svi bili vrlo zadovoljni, a dobila je i puno pohvala telefonski, od onih koji su otvaranje gledali na  Hrvatskoj televizije, koje su, kako je rečeno danas, realizirali vrhunski profesionalci. Šteta je sam što na jutrošnje okrugloms tolu nije bilo gotovo nikog od autora i sudionika sinoćnjeg mjuzikla da čuju sve te pohvale i pozitivne kritike. 
 

Iz kategorije: Vijesti