Datum objave: 24. Lipanj 2012

52. Međunarodni dječji festival je otvoren!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Šibeniče budi dijete!", poručio je šibenski gradonačelnik i izaslanik predsjednika RH Ive Josipović na sinoćnjem svačnom otvorenju 52. Međunarodnog dječjeg festiva, na prepunoj Ljetnoj pozornici. "Večeras ključeve Šibenika grada uzimaju djeca, i to djeca-glumci, novinari, fotografi, pjesnici, slikari, kritičari. Osluhnimo što nam to govore i poručuju, jer oni to čine iskreno i spontano.", kazao je Županović‡. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić‡ istaknula je kako je Šibenik već desetljeć‡ima zaštitni grad dječje Hrvatske, koji funkcionira kao umjetnička i kulturna igraonica, funkcionira i raste kao pravi mali umjetnički inkubator." Za našu kulturu i umjetnost najvažnije je da preko ovakvog festivala u ovomu gradu odgajamo buduć‡u kazališnu, likovnu, čitateljsku ili neku drugu publiku, ali jednako tako da odgajamo i dajemo moguć‡nost dječacima i djevojčicama da postanu buduć‡i umjetnici i umjetnice. To je najveć‡i zalog i najveć‡a vrijednost koje je Šibenik dao Hrvatskoj, ali i svijetu. Nebrojena su mjesta gdje danas rade umjetnici koji su upravo ovdje odrasli, čuli prve stihove, vidjeli prve lutke, prvi se put susreli sa slikovnicama, bojama i raznim umjetničkim formama.", istaknula je  je Zlatar Violić‡.
Ovogodišnjie Festva otvoren je mjuziklom 'Mačak Džingiskan i Miki Trasi' rađ‘enom prema tekstu Vesne Parun te se na taj način uključilo u obilježavanje 90. godišnjice rođ‘enja istaknute književnice. Glazbu za predstavu napisao je Ladislav Tulač, a režirao ju je Ivan Leo Lemo. Predstava je rađena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku s uglavnom gostujućim glumcima, a značajn doprinos dao je šibenski zbor "Zdravo maleni". Pjevni songovi i  i glazba i ovog puta su osvojili publiku iako su se mogle čuti primjedbe da je režija predstave mogla biti dinamičnija.

Nakon završetka svečanosti otvorenja 52. MDF-a  na šibenskoj rivi je održana  pučka fešta pod nazivom "Šibenska noć" koja je otvorena  tradicionalnim vatrometom, a nastupila je grupa Magazin. Uzvanici i sudionici MDF -a gostili su se i ove godine na Trgu četiri bunara.

Iz kategorije: Vijesti