Datum objave: 21. Lipanj 2012

Uklanjanje podrtine Serina ili kako je Šime Zenić bio "vidovit"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je javni poziv za prikupljanje ponuda za uklanjanje podrtine „Serine“ u šibenskoj luci gdje je dotegljen nakon nasukanja kod otoka Unije 22. siječnja 2008. godine.

Prastari teretnjak ‘Serine’,  koji se sada  naziva podrtinom , nakon te kalvarije ostavljen je  na vezu u Šipadu. Teretnjak je napunio 40-ti rođendan i jedino ga vrijedi prodati u staro željezo, kažu stručnjaci. Očito  dobro prognozirajući  mogući  ishod, tadašnji ravnatelj Lučke uprave Šime Zenić odbio je dati suglasnost za privez broda u Šibeniku, ali mu je to naloženo iz Ministarstva mora. Tom su odlukom sebi i Šibeniku stvorili problem. Vlasnik tog broda je Egipćanin Jusup Hijjawija koji nije platio račun riječkoj Dezinsekciji i ostavio je brod u Hrvatskoj.

Motorni brod „Serine“ u vlasništvu je brodara ANOMYO MARITIME CO.S.A koji nije postupio po rješenju o uklanjanju koje je donijela Lučka kapetanija Šibenik. Troškove otklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora i održavanja broda u šibenskoj luci u plovnom stanju snosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Do sada je s broda je uklonjeno i zbrinuto 96 tona zauljenog opasnog otpada, no na njemu se nalazi još oko 800 tona kalcinirane sode u otvorenim skladištima.

Odabrani ponuditelj mora osigurati sve preduvjete kako bi se uklanjanje obavilo na siguran način, u cilju zaštite okoliša i sigurnosti plovidbe.

Iz kategorije: Vijesti