Datum objave: 21. Lipanj 2012

Promocija "Rudnika čvaraka": Slavonija u očima Šibenčanina

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinar Tomislav Šovagović, po ocu Slavonac, po majci Šibenčanin, rođen u Šibeniku i cijeli život zaljubljen u Šibenik približio je Šibenčanim sinoć djelić Slavonije promovirajući svoju knjigu "Rudnik čvaraka - Slavonija na dalmatinski način" . To je zbirku kratkih priča  smještenih u osamdesete godine prošlog stoljeća u Slavoniji odnosno autobiografskih zapisa  pisanih evokativno, memoarski koji prizivaju atmosferu živopisnoga slavonskog sela Vladimirovaca. U njoj su sadržana sjećanja na bliske ljude, na njegov  slavonski  dio obitelji, među njima i na  "strikana" Fabijana Šovagovića, na(ne)svakidašnje događaje, mirise djetinjstva i nezaboravne boje nekadašnje Panonije.

Iako je svoju prvu knjigu posveti slavonskim korijenima sinoć je i na promociji kazao kako je Šibenik njegova prava ljubav i obećao uskoro i jedan "novi rudnik" sa šibenskim pričama. Unatoč mirisima i bojama Slavonije, i ova je knjiga nepovratno povezana s Krešimirovim gradom, jedna o upečatljivijih priča u njoj je ona kada delegacija Šibenčana i Pakovčana dolazi u Vladimirovce na svadbu njegovih roditelja i susreće se i jednim ne samo gastronomskim nego i općenito, različitim svijetom i običajima. Knjiga je u izdanju
"Mozaik knjige" doživjela već drugo izdanje, a njezina "kuma" je poznata hrvatska teoretičarka književnosti i književnica Julijana Matanović.
Mladi hrvatski autor Tomislav Šovagović u ožujku je objavio debitantsku 

Knjiga je istodobno posveta autorovu "strikanu" (očevu stricu)  i nenadmašnom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću, njegovoj težnji za zemljom koju je osjećao u sebi čitavog života, baš kao i svatko tko je barem jednom kročio u duboko okno Rudnika čvaraka.

Nakon sinoćnje promocije, koja je bila prožeta snažnim emocijama, posjetitelji su mogli i uživati i slavonskim čvarcima i zorno se uvjeriti u to da između njih i dalmatinskim "žmara" postoji razlika.

Tomislav Šovagović rođen je 16. prosinca 1976. godine u Šibeniku.  S devet godina doselio u Zagreb, gdje je diplomirao novinarstvo i teologiju. Sportskim novinarstvom bavio se još kao dječak, kasnije i na raznim radijskim i televizijskim postajama. Posljednje četiri godine zaposlen u "Glasu Koncila" kao novinar i izvršni urednik magazina "Prilika". Također je i asistent je u nastavi studija komunikologije na Hrvatskim studijima. Dobitnik desetak nagrada za kratku priču i poeziju. Živi s pločama i knjigama u zagrebačkom naselju Rudeš.
 

Iz kategorije: Vijesti