Datum objave: 21. Lipanj 2012

Premijer Milanović: Oslobađanje Miljevaca bilo je "genij trenutka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Završnica obilježavanja 20. obljetnice  akcije oslobađanja Miljevaca održana je danas u Drinovcima  u nazočnosti premijera Zorana Milanovića, ministra obrane Ante Kotromanovića, ministra branitelja Predraga Freda Matića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića,  Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i saborskog zatupnika Franka Vidovića koji je bio izaslanik predsjednika Sabora Borisa Šprem, a  ispred njih su  bili svečano postrojenih  nekadašnjih pripadnika 4. bojne legendarne 113. šibenske brigade.

Na akciju oslobađanja Miljevaca kojoj je predhodilo oslobađanje Nos Kalika podsjetio je zapovjednik te akcije Kruno Mazalin. Istaknuo kako je to bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Okupatorske snage razbijene su i poražene već potkraj prvog dana akcije i za svega 48 sati potpuno je oslobođeno svih sedam miljevačkih sela, a neprijatelj koji je bio brojniji i jači pretrpio je velike gubitke. U toj su kaciji sudjelovali priparnici 113. i 142. brigade uz topničku potporu 141. brigaade HV -a.
U akciji je poginulo sedam branitelja, a ukupno je još devet branitelja poginulo u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila.

Franko Vidović, koji je i sam ratovao na tom području istaknuo je kako je ta akcija prvenstveno važna zbog toga što je Hrvatska vojska njome pokazala da je stasala u silu koja je sposobna osloboditi vlastiti teritorij. "Stvorili smo domovinu svim njenim građanima  i ostvarili visoke ciljeve. Usprkos sadašnjim nedaćama vjerujem u snagu Hrvatske i znam da me vi najbolje razumijete.", poručio je postojenim osloboditeljima Miljevaca Franko Vidović u ime predsjednika Hrvatskog sabora. Premijer Milanović je, dobro primjećujući da nije pravedno da su govornici u hladu, a bivši vojnici se prže na suncu, uz ostalo kazao kako ni sam nije 1992. godine povjerovao kada je čuo vijest o oslobađanju MIljevaca i dodao:"To je bio genij trenutka. nadahnuće male grupe ljudi koja se odlučila suprotstaviti jačem neprijatelju. To je bila sjajna improvizacija izvan sustava. Ono što mi moramo danas je u Hrvatskoj napraviti sustav, da se postupa prema svima pravično i da svi znaju koja su njihova prava, da svatko ima ne samo ljubav nego i jasan interes živjeti u Hrvatskoj, bogatiti se, ali ne na račun drugih nego svojim radom i pameću i dati i drugima pravo da to rade." Načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić je u ime predsjednika Republike Ive Josipovića Krunu Mazalinu uručio Povelju za poseban doprinos u Domovinskom ratu kao priznanje svim sudinicima akcije Miljevci koja će, naglasio je Mazalin, od danas stajati u prostoru Miljevačkog sabora u Drinovcima.

Nakon te svečanosti brojne izaslanstva položila su vijence kod spomenika poginulim braniteljima, među njima i njihovi roditelji i obitelji koji nisu ni 20. godina nakon tog gubitka uspjeli skriti suze. U Drinovačkoj crkvi šibenski biskup monsignor Ante Ivas služio je misu zadužnicu za sve poginule u Domovinskom ratu. 
 

Iz kategorije: Vijesti