Datum objave: 20. Lipanj 2012

Gradonačelnik Županović: kupanje na Banju je bezopasno!

Diana Ferić
Diana Ferić

"HDZ - u nije bitna sigurnost kupača, nego je to čista politika, odnosno, bolje rečeno, politikantstvo. Djeca se u otvorenom bazenu kupaju godinama, pa nikada župan nije postavio pitanje njihove sigurnosti. Ali navikli smo mi na takav maćehinski odnos župana prema gradu Šibeniku.“, kazao je, uz ostalo, danas novinarima  gradonačelnik Grada Šibenika dr Ante Županović upitan da  prokomentira navode s konferencije za novinare HDZ-a o necjelovitosti Elaborata stanja okoliša na području plaže Banj, te opasnosti za zdravlje kupača.

Gdje je HDZ bi do sada?

Gradonačelnik je naglasio kako je navedeni elaborat izrađivala krovna znanstvena institucija u Hrvatskoj, Institut Ruđer Bošković, s potpisom šest doktora znanosti iz područja biologije mora, što je aktualnoj gradskoj vlasti bila i polazna točka planiranja gradnje plaže. Još jednom je ponovio kako nema razloga za uznemiravanje javnosti jer kakvoća tla i mora na Banju je takva da garantira zdravo kupanje. „Govoriti o fenolima na području plaže mogu samo oni koji ne vladaju materijom, a za kraj ću samo napomenuti kako je priča Banja povezana s čitavim šibenskim akvatorijem, jer u istom moru se kupamo i na Martinskoj i na Banju.
„Smiješno je dovoditi u pitanje pogodnost plaže za kupače; doduše od HDZ-a smo navikli da se služi dezinformacijama, da se igra sudbinom građana i ponaša politikantski, tako da me njihov istup i ne čudi, ali me čudi ponašanje župana koji bi trebao zastupati interese i građana Grada Šibenika. Pa župan je taj koji gospodari obalnim pojasom na području Grada i ukoliko je imao nekih dilema oko ispitivanja kakvoće mora, mogao je to učiniti znatno ranije". , zaključio je gradonačelnik.

ŠAKIĆ: Fenola i mineralnih ulja nikada nije bilo na lokaciji plaže Banj!

Fenoli i mineralna ulja ispitivanja kojih za plažu Banj šibenski HDZ -a traži u morskoj vodi i sedminetu  nisu nikada postojali na području na kojem se nalazi plaža, što se jasno vidi u dokumentaciji koja je izrađena 2002. i 2003. godine za sanaciju TEF - a, ističe Krešo Šakić, direktor TEF -a kao odgovor na tvrdnje iznesene na današnjoj Konferenciji za novinare gradskog HDZ -a u Šibeniku. "Čelni ljudi HDZ-a očito nisu dobro upoznati s postojećom dokumentacijom pa ja pozivam Danijela Miletu da, kad kod hoće, dođe u TEF i prouči je,a kos e već upušta u iznošenje takvih stručnih tvrdnji. Fenoli koje on spominje su prisutni na lokaciji na kojoj su se proizvodile elektrode, a to nema veze s plažom. Na plaži je  od otpada bila samo troska."; objašnjava Šakić.
On smatra da  HDZ ne može poznavati tu problematiku bolje od stručnjaka koji su izradili tu dokumentaciju kao i autora Elaborata o stanju mora, podmorja i terena na kojem je plaža koji su potvrdili da je more čisto i izuzetno pogodno za kupanje.  

Iz kategorije: Vijesti