Datum objave: 20. Lipanj 2012

Šibenski HDZ traži dodatna ispitivanja mora na Banju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski HDZ prozvao je na današnjoj konferenciji za novinare gradsku vlast da nisu proveli sva potrebna istraživanja mora na plaži Banj i to upravo onih kemijski spojeva koji se spominju na lokaciji TEF -a te su ih pozvali ta to, zbog građana, što prije naprave. Istodobno su u nekoliko navrata naglasili kako podržavaju taj projekt i kako današnja konferencija za novinare nije usmjerenja kontra njega niti da je reakcija na nedavno otvaranje te plaže. Na pressici su govorili Goran Pauk, predsjednik i Danijel Mileta, potpredsjednik GO HDZ -a.

 

Mileta: Gdje su ispitivanja fenola, ugljikovodika i mineralnih ulja?

"Veselimo se i podržavamo svaki projekt koji podiže kvalitetu života u Šibeniku. Žao nam je što je kupalište Banj prvi, zadnji i jedini projekt koji je aktualna gradska vlast realizirala. Čak ne govorimo o projektu, nego poluprojektu, prvoj fazi. Međutim, pod hitno je potrebno nadopuniti Elaborat stanja okoliša na području plaže Banj kako zdravlje i sigurnost plivača nitko ne bi dovodio u pitanje i kako bi mi, koji smo malo više upućeni u problematiku kontaminacije područja bivšeg TEF-a, bezbrižno pustili djecu tamo na kupanje, jer to kupalište ima potencijala. Postojeći elaborat ne opisuje cjelovito stanje morskog okoliša na području plaže, obzirom da zbog neznanja naručitelja, Grada Šibenika, ili pokušaja prebrzog skupljanja političkih bodova nisu izvršene analize ukupnih ugljikovodika, PAH ugljikovodika, fenola i mineralnih ulja u morskoj vodi i sedimentu, upravo onih tvari koje predstavljaju potencijalno glavno onečišćenje i koje zbog svojih specifičnosti i/ili koncentracija mogu duži vremenski period ostati u okolišu. Optimizam ne ulijeva to što su istraživanja provedena 2004. i 2007. godine na lokaciji TEF-a pokazala prisutnost navedenih spojeva u morskom sedimentu.", istaknuo je Mileta kazavši da će dolaziti na Banj, ali da dok to ispitivanje ne bude napravljeno neće dopustiti svojoj djeci da se tamo kupaju. Na novinarsko pitanje zašto se javljaju tek sada nakon što je plaža otvorena kazali su da su ti pitanje njihovi vijećnici postavljali i na sjednicama Gradskog vijeća, ali bez uspjeha. Goran Pauk je podsjetio da je ove godine brodski prijevoz na Jadriju poskupio 20 posto te se zapitao je li moguće da je to zbog toga da se kupači usmjere na novouređeni Banj.

 

Pauk:"Gradski čelnici jedino i mogu baciti se u more"

On je općenito prozvao gradsku vlast da u protekle tri godine nisu ništa napravili, a kritizirao je i njihovu kadrovsku politiku:"Kad su dobili izbore pozivali su se na to da će jedini kriteriji kod zapošljavanja biti stručnost, ali  zapošljavaju uglavnom samo članove vladajuće kolicije, HNS -a i SDP -a Od 15 zaposlenih u gradskoj upravi čak je njih  12 član jedne od tih dviju stranaka.", kazao je Pauk. Dodao je kako se sadašnja gradska vlast prvu godinu mandata pravdala navodnim dubiozama koje su naslijedili od bivše gradske vlasti, u drugoj godini su krivicu svaljivali na središnju, tada HDZ - ovu vlast zbog koje kao nisu mogli dobiti vojarne i realizirati ostale projekte, a u trećoj godini  su se počeli obrušavati na koalicijske partnere kao što je Šibenski građanski forum, pa čak i na svoje zaposlenike iako su ih sami birali, tvrdi Pauk. Osvrnuo se i na Poljanu kao jedan od glavnih projekata aktualne gradske vlasti: "Srećom taj projekt više ne spominju jer tragično bi bilo da se on ostvari i da uz šibensko kazalište imamo parkirališnu rampu.", istaknuo je Pauk navodeći kako je aktualna gradska vlast, kako je kazao, stručnjak za nedovršene projekte, pa ih je tako kritizirao zbog toga što nisu uredili okoliš oko spomemenika Dražena Petrovića. " Čitam kako na otvaranju plaže nije bilo puno riječi nego da su se čelni ljudi grada bacili u more i zaplivali. pa ja mislim da im nakon ove tri godine i ne preostaje ništa drugo nego da se bace u more.", smatra Pauk.  

Iz kategorije: Vijesti