Datum objave: 20. Lipanj 2012

Kamiondžija prevario Grad Šibenika za više od 30 000 kuna ?!

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja koje je provela po zahtjevu šibenska policija  sumnjiči 49-godišnjeg Šibenčanina  i njegovu tvrtkom sa sjedištem u Šibeniku  za prijevaru u gospodarskom poslovanju. U priopćenju se ne navodi ime osumnjičenog, ali neslužbeno doznajemo da je riječ o kamionskom prijevozniku Predragu Bulatu, a o tom slučaju su mediji veće izvještavali i prije nego je provedena istraga. Kazneni prijavu protiv Bulata Državnom odvjetništvu je podnio Grad Šibenik koji je oštećen tom prijevarom.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičeni, u svojstvu odgovorne osobe u svojoj tvrtci sa sjedištem u Šibeniku, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za svoju tvrtku, tijekom 2008. godine lažnim prikazivanjem činjenica da se radi o kreditu namijenjenom za kreditiranje izgradnje pogona za proizvodnju aluminijskih proizvoda na Podima  doveo u zabludu Grad Šibenik koji mu je  izdao Odobrenje za upis hipoteke nad kupljenim zemljištem na području Gospodarske zone iako se  radilo o osiguranju vraćanja kredita koji osumnjičenom odobren za kupnju tegljača sa priključnim vozilima i za obrtna sredstva i kao takav već osiguran zalogom nad kupljenim teretnim vozilima iz tog kredita. 
Osumnjičeni je ishodovao brisanje založnog prava s založenih vozila i hipotekarno opteretio to zemljište u korist banke sa sjedištem u Zadru, a sve protivno ugovornoj odrednici iz Kupoprodajnog ugovora zaključenog s Gradom Šibenik. Tom odredbom smio je kupljeno zemljište dati pod hipoteku jedino radi osiguranja za pribavljanje sredstava za ostvarivanje investicijskog programa, odnosno, projekta koji je podrazumijevao izgradnju hale i postavljanje strojeva za rezanje aluminijskih svitaka i strojeva za proizvodnju fleksibilnih cijevi. Time je Grad  Šibenik oštetio za iznos veći od 30 000 kuna. Protiv osumnjičenog će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava, kao i protiv njegove tvrtke sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. 
Spekuliralo se da je Predrag Bulat preko svog prijevozničkog poduzeće TIP d.o.o., i još nekih tvrtki izvlačio novac iz Transadrije prije nezina stečaja , tako što je riječka tvrtka Bulatu odobravala pozajmice ili davala jamstva na kredite koji se nisu vraćali, a TNSA gomilala gubitke, a Transadrija je i kupila udio i Bulatovom poduzeću za 32 milijuna kuna.          

Iz kategorije: Vijesti