Datum objave: 03. Srpanj 2012

Češki policajci stigli kao ispomoć šibenskim kolegama

Diana Ferić
Diana Ferić

Češki policajac Petar Hoznaur, koji u Šibeniku boravi već treću godinu kao ispomoć šibenskim policajcima u sklopu projekt suradnje Hrvatske policije s policijama zemalja iz kojih u Hrvatsku dolazi najveći broj turista, lani je u Šibeniku pronašao i ljubav. U Solarisu je upoznao  suprugu Emiliju s kojom se u međuvremenu oženio i žive u Pragu. 
Ta lijepa osobna priča izrodila se iz uspješnog projekta koji hrvatska policija provodi još od 2006. godine radi povećanja sigurnosti turista koji u njoj borave. Da bi komunikacija s njima bila što bolja u Hrvatsku svakog ljeta dolaze timovi policajaca iz njihovih zemalja koji su u ophodnji zajedno s hrvatskih kolegama. Nemaju pravo nositi oružje niti primjenjivati policijske ovlasti, ali predstavljaju dragocjenu ispomoć kao most prema turistima, kako je na današnjoj Konferenciji za novinare organiziranoj  upravo zbog promocije tog projekta u Šibensko - kninskoj županiji kazao Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko - kninske."Turisti ne traže samo lijepe nego i sigurne destinacije. Praksa je pokazala da se bolje osjećaju kada uz hrvatske policajce vide i policajca u uniformi svoje zemlje.", objasnio je Kostanić.
U Hrvatskoj će ove godine biti 11 takvih timova, a na šibenskom području će od 1. srpnja do 3. kolovoza službovati četiri policajca iz Češke. Dvojica njih, Petar Hoznaur i Mihal Kolkop predstavili su se na današnjoj konferenciji za novinare i nakon toga krenuli u ophodnju. Šibensku rivijeru posjeti godišnje oko 80 000 čeških turista, te 50 000 Slovaka u komunikaciji s kojima također pomažu češki policajci zbog srodnih jezika. Nakon nedavne teške prometne nesreće u kojoj su na A1, kod tunela Sveti Rok stradali češki turisti  u gospićku bolnicu se odmah javio jedan češki policajac koji je u Hravatskoj bio na odmoru i ponudi pomoć u komunikaciji s preživjelim turistima te identifikaciji poginulih. Riječ je o policajcu koji je lani u Hrvatskoj boravi kao ispomoć za vrijeme turističke sezone.   

Iz kategorije: Vijesti