Datum objave: 14. Lipanj 2012

Inflacija u svibnju najviša unazad tri godine!

Diana Ferić
Diana Ferić

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u svibnju su bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku, piše tportal.

Prema podacima DZS-a, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 1,7 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 3,9 posto.

To predstavlja daljnje jačanje inflacije, s obzirom da je u travnju iznosila 2,6 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najviša razina inflacije od travnja 2009. godine, kada je također iznosila 3,9 posto.

U anketi Hine pet makroekonomista očekivalo je manji rast potrošačkih cijena, u prosjeku za 3 posto na godišnjoj razini.

'U svibnju je nastavljeno intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. U odnosu na travanj, rastu cijena najviše su pridonijele cijene električne energije i plina, koje su porasle za 19,8, odnosno za 22 posto', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

U svibnju su u odnosu na travanj cijene dobara porasle za 2,0, a cijene usluga za 0,6 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u svibnju su u odnosu na travanj najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto, ponajviše zbog rasta cijena električne energije i prirodnog plina.

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto.

Vezane vijesti
S druge strane, u svibnju su u odnosu na travanj osjetnije, 1,2 posto, pale cijene u segmentu prometa, što se zahvaljuje nižim cijenama goriva za osobne automobile. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj.

Na godišnjoj su, pak, razini najviše, 14,9 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.

U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobne automobile, u svibnju su u odnosu na isti lanjski mjesec cijene u prosjeku porasle za 4,2 posto, a slijede cijene alkoholnih pića i duhana s rastom od 3,9 posto.

U segmentu rekreacije i kulture cijene su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 2,6 posto, kao i cijene pokućstva te opreme za kuću.

U segmentu zdravstva cijene su u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec porasle za 2 posto.

Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto.

'Povećanje stope PDV-a te poskupljenje električne energije i plina bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Iako je u prvih pet mjeseci prosječan rast potrošačkih cijena iznosio 2,2 posto, za cijelu godinu očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije od oko 3 posto', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Iz kategorije: Vijesti