Datum objave: 14. Lipanj 2012

Gradonačelnik Županović oštro prozvao županijsku vlast

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika  dr Ante Županović obrušio se na današnjoj konferenciji za novinare, ne skrivajući ni emocije, na županijsku vlast i njene stručne službe jer ne uvažavaju pravo Grada Šibenika i njegovih građana da određuju namjenu svog prostora već ih ignoriraju i nameću svoju volju te je najavio da to više neće tolerirati. Primjera je mnogo, a povod za današnju konferenciju za novinare su bile Izmjene Generalnog urbanističkog plana Šibensko - kninske županije u kojima nisu uvaženi prijedlozi Grada Šibenika. 

Kršine prelile čašu strpljenja 

Gradonačelnik je istaknuo kako je čašu njegovog strpljenja prelilo neprihvaćanje Odluke Gradskog vijeća Grada Šibenika da na predjelu Kršine u Dubravi bude kamenolom  za vađenje arhitektonskog kamena koji znači otvaranje novih radnih mejsta: "To je već bilo istraženo područje ali se sada ne predviđa kamenolom iako je riječ o arhitektonskom kamenu koji znači razvoj i proizvodnju. Grad Šibenik je napravljen od kamena i i za njegovu revitalizaciju će nam trebati takav kamen,a da ne govorimo  tome da bi ta investicija značila barem 40 novih radnih mjesta. Ali Županija to blokira,a ja ih pitam odakle danas nekom pravo da stopira otvaranje ijednog radnog mjesta. Županijska vlast uzela je, uzurpirala,  pravo koje joj ne pripada,  da Gradu Šibeniku i njegovim građanima nameće što će  odnosno što neće biti na pojedinoj lokaciji. To je nedopustivo. Oni mogu samo intervenirati ako nešto nije u skladu sa zakonom, ali nemaju se pravo ponašati kako s ponašaju sada. To je uvredljivo i za naše građane i za mene osobno, ali i za stručne službe Grada Šibenika koje također ignoriraju.", kazao  je gradonačelnik Županović. 
Izbacivanje kamenoloma Kršine iz GUP -a Županije nije jedini primjer neuvažavanja prava Grada Šibenika da određuje što će se na njegovom prostoru događati. Gradonačelnik je istaknuo  i to da se ne dopušta Gradu Šibeniku da se razvija prema zapadu. "Što je logičnije nego da se Meterize šire i silaze prema magistrali. Tamo imamo svu potrebnu infrastrukturu. No umjesto toga nameće nam  se područje viših vojnih objekata na  Jamnjaku kao građevinska zona  na kojoj nema ničega i za koju nam je potrebno najmanje 10 milijuna kuna da bismo je infrastrukturno opremili. Ne vidimo nikakvog razloga da se ona ne zamjeni Meterizama. ". dodao je gradonačelnik. On upozorava kako se županijska  prema Gradu Šibeniku, koji obuhvaća njezini veliki dio i, uostalom je i njezin centar, odnosi ignorantski i ne uvažava želje i potrebe njegovih građana.a najavio je i kako će zaoštirti odnos s njima. 

Grad ne upravlja pomorskim dobrom kao glavnim resursom 

Posebna priča je upravljanje  pomorskim dobrom. Grad Šibenika nema niti svog predstavnika u Upravnom vijeću Županijske lučke uprave što je za gradonačelnika nedopustivo. "Mene građani zaustavljaju i kritiziraju me zbog nečega što se  događa na pomorskom dobru ne znajući da mi na to nemamo nikakvog utjecaja. Apsurdno je pa i sramotno da Grad Šibenika ne može upravljati tim svojim osnovnim prostornim resursom. Mi imamo i Strategiju razvoja Grada  u kojoj je obalna crta vrlo važna, a nemamo nikakav utjecaj na taj prostor.", požalio se gradonačelnik. Danas je otvoreno priznao da su priče o navodno dobrim donosima Grada Šibenika i županijske vlasti obična tlapnja i tvrdi da među njima uopće nema komunikacije, pa ne može biti niti "šuma u komunikaciji". Prozvao ih je da se ponašaju nedemokratski i politikatski. 
Kada je riječ o pomorskom dobru nadu ulaže u izmjene zakonskih akata, a što se tiče primjedaba na Izmjene  GUP -a Županije apelira na vijećnike Županijske skupštine da uvaže potrebe Grada Šibenika i njegove primjedbe te da se na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine donose Odluka o ciljanim izmjenama tog plana u skladu sa željama Grada Šibenika jer se donošenja trećih  izmjena i dopuna GUP -a više ne može odgađati. 

-- 

Iz kategorije: Vijesti