Datum objave: 13. Lipanj 2012

Turizam i ugostiteljstvo u svibnju otpustili i zaposlili najviše radnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Broj nezaposlenih na evidenciji šibenske ispostave Zavoda za zapošljavanje manji je za devet posto nego u travnju ove godine, a to znači da ih je evidentirano  7 325. Posao su u  tom mjesecu našle 722 nezaposlene osobe. Nezaposlenost je, međutim, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ipak  porasla, ali za manje od pola posto, prema najnovijim podatcima Područne službe Zavoda za zapošljavanje u Šibeniku.

Ako je suditi prema aktualnim statističkim podacima rast broja nezaposlenih se ipak usporava. Tijekom svibnja u Šibensko - kninskoj županiji zaposlenje je našlo 919 osoba, ali ih je više od 95 posto primljeno na određeno vrijeme,  a od njih čak od 75 posto ima ugovore samo za sezonske poslove. Nije za odbaciti podatak da je u svibnju ove godine posao našlo 15 posto više osoba nego u svibnju 2011. godine, ali što reći na činjenicu da među sezonskim radnicima žene bez kvalifikacija ili samo sa završenom srednjom školom imaju čak 65 posto udjela?

Spolna i kvalifikacijska struktura nezaposlenih i dalje je izrazito  nepovoljna. Od ukupnog broja trenutno nezaposlenih osoba u Šibensko - kninskoj županiji njih 3340 ili gotovo 50 posto staro je između 15 i 39. godina. Riječ je dakle o radno najsposobnijem dijelu populacije. Gotovo 65 posto nezaposlenih ima završenu samo srednju školu, a 26 posto nema ni srednju školu. Dakle 91 posto nezaposlenih žitelja Šibensko - kninske županije nema gotovo nikakvih izgleda za kvalitetno zapošljavanje i napredovanje. S druge strane je više od 700 nezaposlenih osoba s diplomama viših škola i fakulteta što govori i o tehnološkom zaostajanju šibensko - kninskog gospodarstva.

Broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba manji je za vrlo dobrih 30 posto nego u isto vrijeme prošle godine. No više od polovice novoprijavljenih, njih čak 56 posto, u svibnju je na Zavod došlo  izravno iz radnog odnosa, njih  39,7 psoto iz tzv neaktivnosti, a to su oni nezaposleni koji nisu nisu nigdje radili, a direktno iz redovitog školovanja 3,1 posto. Najveći broj novoprijavljenih je  iz trgovini na veliko i malo, turizma i ugostiteljstvu što je pomalo neobično jer upravo su te djelatnosti u istom mjesecu zaposlile najviše novih radnika! 

 

Iz kategorije: Vijesti