Datum objave: 12. Lipanj 2012

Županijski vijećnik zaradi više od 1000 kuna po satu rada!

Diana Ferić
Diana Ferić

Mislite li da je u Šibensko - kninskoj županiji moguće  raditi posao koji će vam biti plaćen oko  1 000 kuna po satu? Moguće je  itekako ako ste vijećnik u Skupštini  Šibensko - kninske županije, a vjerojatno i predstavničkog tijela bilo koje druge jedinice lokalne samouprave osim Općine Primošten u kojoj su svi volonteri.

Naime, izračunali smo da  porezni obveznici i svi ostali koji pune županijski proračun godišnje  jednog županijskog vijećnika plate  oko 38 000 kuna budući da je u proračunu Županija u ovoj godini za isplate naknada vijećnicima predviđeno 1 630 000 kuna. Pred nama je 18. sjednica Županijske skupštine, što znači da ih je u protekle tri godine, u prosjeku, bilo šest godišnje. Uzmimo da su sjednice trajalo prosječno šest sati što znači da je županijski vijećnik taj iznos dobio  za 36  sati provedenih na sjednicama, a to je  oko 1 050.00 kuna po sat, da je bio na svakoj od tih sjednica. Ali poznato je  ima i onih koji izostaju pa je taj iznos po satu i veći. Na  ovu računicu će se, sigurno, mnogi vijećnici pobuniti i reći  kako njihov posao nije samo dizanje ruku na sjednicama nego i priprema za sjednice, kontakti s građanima, rad u odborima i klubovima vijećnika, ali iskustvo pokazuje da je to ipak "prodavanje magle".

Većina vijećnika,  kada se i javi za riječ, čast iznimkama,   istupaju u ime svojih stranaka i priprema im se svodi na ono  što  će dan prije zasjedanja Skupštine,, kao zadaću dobili na sastancima klubova zastupnika.  Zastupnici koalicije koja je na vlasti uglavnom postavljaju naručena pitanja da bi se vlast pred javnošću pokazala, a oporba ona koja će vlast kompromitirati.  Mnogi niti ne izađu za govornicu ili izađu rijetko. Većina ih i za vrijeme provedeno na sjednicama Skupštine ( a tako je i u slučaju svih predstavničkih tijela  regionalne i lokalne samouprave) istodobno dobije i dnevnicu na svom radnom mjestu tako da je tih oko 3. 800 kuna bruto, koliko mjesečno uprihoduju  samo zato što su vijećnici zaista zavidna zarada s obzirom na uloženi trud.

Gotovo toliko  iznosi bruto plaća jedne trgovkinje u hrvatskim trgovačkim lancima ili nekog drugog KV pa i VKV radnika za najmanje 200 sati rada, ne  godišnje  nego mjesečno. No većina vijećnika smatra da tu naknadu pošteno zarade, pa kada im je Paško Višić, vijećnik SDP -a i na prošloj sjednici Županijske skupštine  predložio da pokažu solidarnost i od reknu se barem dijela te naknade, svi ostali su se pravili da to nisu čuli. Ovo je temas koja je već poznata, ali na nju treba upozoravati dok se god nešto ne promjeni - ili dok građani budu zarađivali toliko da ih naknade vijećnika više ne budu smetale ili dok vijećnici ne pokažu solidarnost s onima koji  teško žive od svog rada.   
 

Iz kategorije: Vijesti