Datum objave: 07. Lipanj 2012

Dirljiv povratak u Šibenik teško oboljele djevojčice Sare Kostadinove

Diana Ferić
Diana Ferić

Dirljiv i srdačan doček priredili su jučer uvečer polaznici dječjeg Vrtića "Vjeverica " na Šubićevcu, njihovi roditelje i odgajatelji šestogodišnjoj  djevojčici Sari Kostadinovoj iz Šibenika, kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran zloćudni tumor na malom mozgu, a ovih dana se vratila u Šibenik nakon uspješno provedene cjelokupne terapije i oporavka u toplicama. Sara je prije bolesti pohađala taj vrtić. Uz iskrenu radost što je ponovno s njima i puno smijeha, ali i suza radosnica poklonili su joj predmete koje su sami za nju izradili, a njezinim roditeljima novčanu pomoć koju su proteklih mjeseci  prikupljali za Saru.

Sari je lani uspješno odstranjen tumor na malom mozgu, ali je nakon operacije izgubila dar govora i teško se kreće pa je njezin oporavak težak i zahtjevan,a bit će i dugotrajan. No njezini vrtićki prijatelji i dogojitelji, koji su je sve vrijeme bodrili i podržavali, bili su presretni što je s njima i što je mogu zagrliti. Ta iskrena dobrodošlica koju su joj priredili ujedno je i završnica dvogodišnje projekta koji se u tom vrtiću provodio.

Naime, Sarina bolest od početka je potresla njene vrtićke prijatelje i odgojitelje i bila je povod za nastanak vrlo vrijednog i složenog projekta "Sara Kostadinova" koje su zajedno  s djecom i njihovim roditeljima osmislile i realizirale odgojiteljice Meri Petrina, voditeljica tog vrtića te Zlata Kosor i Suzana Štrkalj, ali i psremačica Darinka Radovčić, a dobar je primjer modernog pedagoškog  pristupa vrtićkom odgoju po kojem je vrtić zajednica koja uči i u kojoj se potiče samosvijest i inicijativu kod djece. " Ovaj projekt krenuo je upravo od djece. Sve je počelo kada je naša djevojčica  Luca Bjažić, inače Sarina prijateljica koju je ražalostilo što se Sari dogodilo  poželjela kupiti za Saru poklon kako bi joj ga majka odnijela u Zagreb u bolnicu.Tada smo odlučili da ćemo zajedno učini nešto da Sari olakšamo te teške bolničke dane i da pomognemo njezinim roditeljima. Mi odgojiteljice smo osmisle taj projekt kroz koji smo djecu samo vodile, uz veliku potporu i sudjelovanje roditelja. Poanta je bila da kod djece potičemo i razvijemo  razumijevanje i sažaljenje prema drugima kojima je teško i da ih potičemo da rade dobra djela što su odrasli već pomalo zaboravili.", objašnjava  Meri  Petrina.

Tako su se djeca kroz Sarin primjer upoznala s tim što je to bolest, što znači i biti zdrav i koliko je zdravlje važno. O toj temi se s djecom puno pričalo i kreativno radilo.  Druga tema bila su prijateljstvo i dobra djela. Prošle godine su inicirali akciju prikupljanja novčane pomoći za Sarinu obitelj po svim gradskim vrtićima. Uoči Božića djeca u vrtiću "Vjeverica" su s odgajateljima i roditeljima izradili prigodne ukrase koje su prodavali, a odazvali su se i susjedi  u kvartu u kojem se nalazi vrtića tako da su u tu humanitarnu akciju uključili cijelu zajednicu. Prikupili  su 30 000 kuna koje su uručili Sarinim roditeljima, a novčanu pomoć su nastavili skupljati i dalje. Svoj su humanitarni rad i proširili pa su prikupili odjeću za siromašne Šibenčane i za građane Japana, kada ih je lani pogodio potres. Djeca su s odgajateljima posjetila i humanitarne institucije - Crveni križ i Karitas. Roditelji su im se u vrtićkoj radionici priključili u izradi maštovitih lutaka od kojih su po  jednu poklonili djeci na Dječjem odjelu šibenske bolnice, Udruzi "Kamenčić" koju su također posjetili te svojim susjedima - Centru za odgoj i obrazovanje u Šibeniku.

Na kraju, cijeli je projekt, popraćen svom dokumentacijom - fotografijama, dječjim crtežima i izjavama - sakupljen u knjigu veličine 50cmX 50cm koja ima i osebujne korice koje su marljivo, uz pomoć svojih odgajatelja posebnom "papir marche" tehnikom izradili polaznici tog vrtića, a  uvezala im ju je  besplatno Tiskara Malenica. "Mislimo da je ovo dobar primjer kako u partnerstvu s djecom i njihovim roditeljima vrtić može funkcionirati kao zajednica u kojoj se na pravi način djeca potiču da razumiju svijet  oko sebe, da budu humani i da steknu dragocjene životne spoznaje. Bilo bi nam drago da posluži i drugim odgajateljima i svima ostalima koji skrbe o djeci.", kaže Meri Petrina. Cijeli projekt su proveli uz potporu Stručnog tima Gradskih vrtića na čelu s pedagoginjom Ankom Barbačom.  

Iz kategorije: Vijesti