Sidebar Menu

Datum objave: 06. Lipanj 2012

BBC snima dokumentarac o špilji Miljacka II

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekipa britanskog BBC-a, najveće svjetske korporacije za proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, započela je snimanje dokumentarnog filma o špilji Miljacka II koja se nalazi na desnoj obali rijeke Krke nasuprot hidro elektrani „Miljacka“. Veliko zanimanje za tu špilju u svjetskim je razmjerima pobudila znanstvenica Danieal Hamidović, stručna suradnica u Državnom zavodu za zaštitu prirode, koja je u njoj otkrila i izučavala golemu koloniju dugonogih šišmiša. Špilja Miljacka II osim toga poznata je i kao najduža spilja u granicama nacionalnog parka „Krka“. Prema dosadašnjim istraživanjima duga je 2357 metara no speleolozi pretpostavljaju da je puno duža te da krije mnoge do sada neistražene hodnike pa i jame. Ekipa BBC-a koja će, kako doznajemo, u Miljacki II provesti četiri dana, angažirala je trojicu speleo - ronilaca  članova Hrvatskog planinarskog društva iz „Željezničar“ iz Zagreba koje ima najviše iskustva u istraživanju potopljenih jama i špilja, podzemnih jezera i vodenih sifona.
Po dužini Miljacka II za sada je treća najduža špilja u Šibensko – kninskoj županiji nakon Šilje Kotluše kod Kijeva i Gospodske špilje u Civljanima. Nešto kraće od nje su Rudelićeva spilja na izvoru rijeke Cetina u Civljanima, Špilja Duliba u kanjonu rijeke Krčić i Špilja Litno kod Zatona koja za sada drži rekord kao najduža potopljena špilja na obalama Jadranskog mora.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam